Překvapivý krok Švýcarska. Země uvalila sankce i na Ukrajinu, ta přijde o vojenský materiál

Ukrajinský sniper

Švýcarsko už před časem přijalo sankce proti Rusku kvůli válce na Ukrajině, ale nyní je částečně a možná trochu překvapivě zavedlo i proti Kyjevu. Důvod? Švýcarská neutralita. Alpský stát je už řadu let proslulý tím, že se vyhýbá konfliktům, které panují ve světě.

Kvůli své pověstné neutralitě se švýcarská Federální rada, hlavní vládnoucí orgán země, rozhodla zavést jisté sankce i proti Ukrajině. „Ačkoliv se Federální rada rozhodla připojit k sankcím Evropské unie proti Rusku, Švýcarsko muselo zavést také exportní restrikce v určitých oblastech proti Ukrajině,“ cituje ruský deník Kommersant stanovisko rady.

V praxi to konkrétně znamená, že Švýcaři zamezí tomu, aby se jimi vyrobené součástky zbraní či jiného vojenského materiálu dostaly na Ukrajinu. Své rozhodnutí zdůvodňují právě svojí neutralitou. Zvláštní sankce si všímá třeba polský deník Rzeczpospolita.

Polský deník připomíná, že doposud Švýcaři s tímto exportem problém neměli. Do zemí Evropské unie totiž doteď dodávali vojenský materiál, suroviny potřebné k vývoji zbraní či součástky k nim, a to i přes upozornění, že vyrobené zbraně mohou být odeslány na Ukrajinu.

Nedávno je o další zásilku těchto materiálů požádaly Německo s Dánskem. Švýcaři však nově požadavek odmítli. Export munice či vojenských vozidel vyrobených ze švýcarských komponentů už nesmí dorazit na Ukrajinu.

Dodávky zbraní ze Západu jsou jedním z hlavních důvodů, proč se Ukrajincům proti ruskému agresorovi podařilo vydržet a aktuálně postupně získávají svá území zpět pod kontrolu. Mezi donátory vybavení či munice patří mimo jiné i Česká republika. Nejvíce materiálu i zbraní však bezkonkurenčně dodali Američané.

Tagy: