USA nechtějí Kyjevu poslat nejmodernější tanky Abrams. Mohly by nahrát Rusům, říká expert

Tanky M1 Abrams jsou nejmohutnější a nejvýkonnější na světě, uvedl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS expert na Rusko Libor Dvořák. USA právě ty přislíbily Ukrajině. Jejich nejmodernější verzi však podle komentátora nechtějí dodat. Mají k tomu prý důvodnou obavu.

„Kdyby se takováto zbraň dostala do ruských rukou, bude předmětem velmi podrobného, pečlivého a detailního zkoumání, což by mohlo vést k možnosti okopírovat řadu technologií, které v tuto chvíli Rusko třeba nemá,“ vysvětlil Dvořák ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Které společnosti nadále působí v Rusku? Podívejte se na „seznam hanby“

Právě tanky M1 Abrams by mohly zvrátit situaci na bojišti a výrazně pomoci Ukrajincům. „I podle našich vojenských odborníků jsou to nejvýkonnější a nejmohutnější tanky světa, jenomže i Američané nechtějí dodat úplně nejmodernější verzi,“ podotkl v pořadu K věci.

Spojené státy Ukrajině slíbily 31 tanků M1 Abrams letos v lednu. Dorazit by ale měly až koncem letošního roku či na začátku roku příštího. Transport totiž podle kanceláře americká prezidenta Joea Bidena bude trvat měsíce a nikoli týdny.

Celý rozhovor s expertem na Rusko Dvořákem o vývoji války i vztazích v Kremlu si můžete pustit v přiloženém videu.

Tagy: