USA jsou připravené materiálně rozdrtit ruskou armádu. Visingr popsal, co poslaly na Ukrajinu

Nejnovější a zároveň dosud největší balíček americké vojenské pomoci Ukrajině bude mít na bojišti velký dopad, věří bezpečnostní analytik Lukáš Visingr. Z charakteru podpory USA v poslední době lze podle něj zároveň usuzovat, že supervelmoc je odhodlaná při napadené zemi stát tak dlouho, jak bude potřeba. Američané jsou prý připraveni ruskou armádu rozdrtit materiální převahou podobně jako tu německou za druhé světové války.

„Americký válečný potenciál je obrovský. Jejich materiální převaha ve druhé světové válce rozdrtila německé síly na západní frontě. Prostřednictvím Ukrajiny jsou dnes připraveni něco takového udělat i s ruskou armádou,“ řekl Visingr ve vysílání CNN Prima NEWS. Nejnovější plánovaná dodávka zbraní a techniky pro Ukrajinu od Spojených států by podle něj stačila na výzbroj armády menšího státu. Vybavení v hodnotě 3,75 miliard dolarů (zhruba 84 miliard korun) mimo jiné zahrnuje bojová vozidla Bradley, která budou podle odborníka pro obranu před agresorem velmi nápomocná.

„Určitě budou mít velký dopad, mají skvělou senzorovou výbavu a nesou protitankové řízené střely TOW. Ve válce v zálivu se ukázaly jako extrémně účinné,“ vysvětlil Visingr důležitost nových vozidel. I podle prezidenta Volodymyra Zelenského jsou tyto bojové stroje „přesně tím, co Ukrajina potřebuje“; sdělil to v prohlášení na Telegramu.

Bezpečnostní analytik spatřuje v amerických dodávkách Ukrajině podstatný trend: „Američané se soustřeďují na dodávky takových zbraní a munice, kterých mají ve skladech velké zásoby – třeba právě vozidla Bradley nebo rakety TOW či Seasparrow. Naznačuje to, že jsou rozhodnuti podporovat Ukrajinu dlouhodobě, až do konečného vítězství. Ať to bude trvat měsíce či roky.“

Tagy: