Vítejte na Ukrajině, mrtvoly! Obávaní „Krakeni“ ukázali drsné snímky z bojů i ruské zajatce

Výbuchy granátů, řinčení vystřelených nábojů i křik plný bolesti. Obávaný ukrajinský prapor Kraken zveřejnil 12minutové video, které místy spíše připomíná akční střílečku nebo válečný film. Ve skutečnosti jde o záběry demonstrující surovou realitu války na Ukrajině. Unikátní video ukazuje práci elitních „Krakenů“ v terénu, jak ničí obrněnou nepřátelskou techniku, čistí jeden dům za druhým či zajímají ruské okupanty, kteří se radši rozhodli vylézt ze své skrýše a vzdát se.

Nedávno zveřejněné záběry odhalují překvapivě hodně ze zákulisí bojů poblíž obce Novoselivske v Luhanské oblasti. Úvodní snímky z plánování útoku velice rychle vystřídají ukázky přímo z bojiště, které členové elitního útvaru pořídili dronem či kamerou připevněnou na helmě.

Nejprve prapor Kraken zasypával nepřátelské pozice minometnou i raketovou palbou. Nedlouho poté se někteří členové slavné jednotky sami vydali přímo do bitevní vřavy. Zatímco jejich postup kryly ukrajinské těžké tanky, Krakeni se nechali vysadit poblíž několika budov, ve kterých se skrývali ruští vojáci.

Události posléze nabraly rychlý spád. Ukrajinským silám se podařilo vyřadit z provozu nejen nejmodernější ruský tank T-90M, ale také několik obrněnců. Po záběrech hořících vraků došlo na „čištění“ okupovaných rodinných domů – Krakeni se snažili zneškodnit ruské vojáky vhazováním ručních granátů do dveří i střelbou do vysklených oken.

V několika momentech se ukrajinská jednotka dostala do prekérní situace, když například čelila odvetné dělostřelecké palbě. Několik členů praporu se během bojů zranilo, v jedné chvíli museli přepravit postřeleného muže na nosítkách z „horké zóny“, zatímco jim létaly nad hlavami kulky.

„Buď silný, budeš v pohodě,“ pokusil se ukrajinský voják povzbudit svého zraněného kolegu, který opakovaně sténal bolestí. To vše se odehrávalo za zvuku vybuchujících dělostřeleckých šrapnelů, rozpadajících se zdí a řinčení plechových plátů.

Ukrajinský výpad u Novoselivske ale dopadl úspěšně. „Vylezte ven, zasr*né b*zny! Kolik vás je? Vítejte na Ukrajině, zm*di, Krakeni vás dostali! Ruce nad hlavu!“ pořvával ukrajinský voják na zajaté ruské okupanty, kteří se rozhodli vyjít ze své skrýše a vzdát se.

Krakeni posléze prozkoumali trosky uvnitř rozstříleného domu, kde nalezli další ruské vojáky. Ti už ale neměli takové štěstí, nepřežili ukrajinskou palbu. Video končí dronovými záběry ustupujících ruských jednotek a odjezdem ukrajinských sil z bojiště.

Prapor Kraken vznikl teprve před půlrokem, za svou krátkou existenci si ale vybudoval pověst elitní a obávané jednotky. Jeho členové se nejvíce osvědčili při přepadových operacích, rovněž se zúčastnili osvobozování Charkovské oblasti.

Tagy:
válka minomet tank raketa střelba Ukrajina raketomet záběry Rusko zajetí zajatci Ukrajinci Ozbrojené síly Ruské federace dělostřelectvo válka na Ukrajině Charkovská oblast ostřelování Luhanská oblast ruská invaze na Ukrajinu Kraken prapor Kraken