Zasahující policista jednal střelbou po autě v Praze bezpečně a správně, míní expert

Střelba v Praze

Policista, který ve čtvrtek vytáhl zbraň a střílel po ujíždějícím voze na rušné pražské ulici, postupoval správě a bezpečně. Podle zkušeného instruktora střelby, který školí policisty nebo příslušníky vězeňské stráže, neudělal zasahující policista žádnou chybu.

„Bylo vidět, že je proškolený. Střílel zhruba ze dvou metrů a pod správným úhlem, to je klíčové. Mířil na pneumatiky a podle mých informací je čtyřikrát zasáhl,“ uvedl instruktor střelby Richard Janko.

Podle něj navíc z jedné strany byla zeď. „Riskantnější varianta je horizontální střelba, kdy se míří na kabinu vozu. Tam je samozřejmě riziko, že mine a střela si najde jiný, nechtěný cíl, zvlášť v městském prostředí, daleko vyšší. Tady bylo znát, že policista, který zbraň použil, situaci vyhodnotil správně,“ vysvětlil instruktor.

Musí vědět, kam mířit

Příprava pro takové situace je podle něj klíčová. „Policista si musí být jistý, že auto zasáhne, a musí vědět, kam mířit. Pokud střílí na pneumatiky, musí mířit tak, aby netrefil disk, který může střelu odrazit, stejně tak není úplně dobré střílet na motor,“ dodal Janko.

Střelba na Evropské ulici přesto nakonec řidiče nezastavila. Policisté museli za Letenským tunelem použít zastavovací pás. S proraženými pneumatikami řidič havaroval, narazil do služebního vozu a zranil přitom jednoho policistu. Dvaapadesátiletý muž policistům ujížděl zřejmě proto, že byl pod vlivem drog. Teď mu hrozí až osm let vězení.

Tagy: