Experti: Balíček není tak drastický, aby se lidé začali hroutit. Popsali, koho zasáhne nejvíc

Ekonom Vladimír Pikora (vlevo) a člen NERV Petr Janský

Rozhovor s ekonomy Vladimírem Pikorou a Petrem Janským

Změny plynoucí z vládního konsolidačního balíčku nebudou mít na občany tak závažné dopady, aby se kvůli tomu začali lidé hroutit. V pořadu Zprávy PLUS na CNN Prima NEWS se na tom shodli ekonomové Vladimír Pikora a Petr Janský. Zatímco Pikora konstatoval, že se životní náklady občanů zvýší v řádu stokorun, Janský podotkl, že mohl být balíček přeci jen sociálně citlivější. Následně konstatovali, že největší dopad balíčku očekávají na pracující rodiče školou povinných dětí. Pomyslnými „vítězi“ jsou v tomto ohledu podle expertů důchodci.

Ačkoli nyní můžeme konkrétní dopady balíčku na jednotlivé skupiny obyvatel pouze odhadovat, přehnané obavy podle ekonomů na místě nejsou. „Změny nejsou tak drastické, aby vedly k tomu, že by se měl někdo najednou zhroutit a nebyl schopný něco splácet. Bude to spíš v rámci stokorun, možná tisícikoruny,” předpověděl Pikora, jak nový konsolidační balíček ovlivní rodinné rozpočty.

ČTĚTE TAKÉ: Schillerová: Balíček se nedotkne leda rodin ve squatech. Konec Rakušana je naprosté minimum

S tím souhlasil i člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Janský. Balíček však podle něj není dostatečně citlivý ke všem ohroženým skupinám. Jako příklad uvedl zrušení školkovného nebo daňové slevy studentů. „To, že chceme lidem dotovat jejich vlastní bydlení, zvítězilo před tím, abychom mohli děti lépe dávat do školek nebo aby studenti byli více podporováni v práci,“ vysvětlil ekonom s tím, že zmíněné příklady neodpovídají záměru vytvořit sociálně citlivý balíček.

Oba ekonomové se rovněž shodli, že na dluhy státu nejvíce doplatí rodiče školáků. „Bojím se, že jim náklady vzrostou,“ okomentoval Pikora. Naopak změny téměř neovlivní penzisty. „Důchodcům tato vláda nadále relativně dopřává. Valorizaci mění jenom částečně. Důchody narostly na mnohem vyšší hodnoty než většina ostatních příjmů, jako jsou například sociální dávky,“ řekl Janský.

Ekonomové ve Zprávách PLUS na CNN Prima NEWS například nastínili i to, jak konsolidační balíček ovlivní ceny potravin. Celý rozhovor si můžete pustit ve videu v úvodu článku.

Tagy:
ekonomika Vladimír Pikora vláda Česko Petr Jánský konsolidační balíček