Schillerová: Balíček se nedotkne leda rodin ve squatech. Konec Rakušana je naprosté minimum

Partie Terezie Tománkové s Alenou Schillerovou

K VĚCI 17.10.2023

Aby se vládní konsolidační balíček dotkl rodin pouze v řádu stovek korun ročně, musely by žít ve squatech, řekla Alena Schillerová (ANO) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Konec ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v pozici šéfa resortu je prý naprosté minimum. Podle místopředsedkyně nejsilnějšího opozičního hnutí je propojen s aktéry kauzy Dozimetr, proto požaduje jeho odstoupení.

Šifrovaný telefon Víta Rakušana a domnělé napojení na kauzu Dozimetr jsou jedněmi z hlavních důvodů úterního jednání Sněmovny o vyslovení nedůvěry vládě. „Minimálně musí skončit na pozici ministra vnitra. Je to skutečně velice špatná situace. Jaký to dává veřejnosti signál, že člověk, který je takhle blízko propojen s aktéry kauzy Dozimetr, je současně ministrem vnitra? Aby skončil ve své pozici, je úplné minimum. Vláda má ale samozřejmě celou řadu dalších problémů,“ uvedla Schillerová v pořadu K věci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš pro naši bezpečnost a prosperitu nedělal nic. Byl to chaos, řekl Fiala

Dalším tématem, které chce opozice v jednání probrat, je v pátek schválený konsolidační balíček. „Dotkne se všech v naší společnosti. Premiér, který ve vašem pořadu řekl, že balíček se dotkne rodin jen několika stovkami korun ročně, by se měl omluvit. Vyhlásila jsem pátrání po rodině, které se tímto způsobem dotkne. Takovou rodinu neznám, musela by žít někde ve squatu, nemít žádnou nemovitost, prostě nikam nechodit, nic neutrácet, nemýt se a netopit, to je prostě nesmysl,“ rozčílila se.

Rodiny podle ní přijdou řádově o daleko víc než stovky korun. „Podle výpočtů firmy BDO to rodinu s příjmem 50 tisíc korun zasáhne částkou 63 tisíc korun ročně. I my máme své výpočty – modelový případ, kdy je muž živnostník a žena úřednice, mají dvě děti ve školce, ty balíček zasáhne ročně částkou 87 tisíc korun,“ popsala Schillerová.

První uváděný příklad BDO je specifický pro rodiny s dětmi staršími tří let, kdy má jeden rodič zaměstnanecký příjem zhruba 50 tisíc korun a druhý je doma s dětmi. V tomto případě se jedná o meziroční pohoršení disponibilního příjmu o zhruba deset procent kvůli vyšším odvodům a nižším daňovým odpočtům. Průměrný dopad na zaměstnance přitom podle daňové poradkyně BDO Moniky Lodrové, která hovořila pro ČTK, bude mezi dvěma a pěti procenty hrubé mzdy. Například zaměstnanec s měsíční mzdou ve výši 20 tisíc korun si meziročně pohorší o 6 600 korun či necelá tři procenta.

Dopad nebude dramatický, uklidňuje vláda

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) balíček dramatický dopad na peněženky občanů mít nebude. „Bude se to samozřejmě lišit podle různých situací a profesí. Máme spočítáno, že to nikoho existenčně neohrozí nebo to výrazně nesníží životní standard. Zátěž je rozložena na všechny sociální skupiny. Na řadu lidí to ani závažný dopad mít nebude, protože úpravou DPH snižujeme dopad na obyvatele. Dbali jsme, abychom chránili nízkopříjmové skupiny. Některá opatření, o kterých se tolik mluví, budou mít na průměrnou rodinu dopad v řádech stovek korun ročně,“ popsal minulou středu šéf současné vlády v pořadu Co na to premiér? na CNN Prima NEWS.

Do potíží se nedostane žádná rodina ani podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS). „Snažili jsme se rozložit dopady rovnoměrně, aby nebyly příliš velké pro žádnou sociální, profesní nebo věkovou skupinu. Jsme si vědomi, že to nejsou populární opatření, ale zadlužování našeho státu bylo tak rychlé, že jsme museli zabrzdit a dát veřejné finance do pořádku,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vládní balíček zdraží úplně vše. Na čelo si ťukají i někteří poslanci ODS, tvrdí experti

Tagy: