Experti: Biden je tvrdohlavý stařík. A Trump se chová jako mafiánský boss

Joe Biden a Donald Trump

360° (194)

Joe Biden je tvrdohlavý stařík a z kampaně jen tak neodstoupí, řekl politolog Tomáš Klvaňa v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Po sérii přešlapů, kterých se americký prezident dopustil v poslední době, se objevují pochyby, zda má jednaosmdesátiletý Biden vůbec pokračovat v kampani. Amerikanista Kryštof Kozák zároveň upozornil i na problémy Donalda Trumpa, především v souvislosti s týmem, který ho obklopuje. Exprezident se podle něj při personálním výběru chová jako mafiánský boss.

Politolog Tomáš Klvaňa si dle svých slov donedávna myslel, že je jen padesátiprocentní šance, že Biden kampaň vydrží, teď je však podle něj paradoxně mnohem vyšší. „Je to tvrdohlavý stařík a nechce se mu z kampaně odstoupit,“ okomentoval v nadsázce politolog. Navzdory tomu si prý Bidenovi demokraté nemyslí, že by byl stávající prezident schopen Trumpa porazit, ačkoliv veřejnost se snaží přesvědčit o opaku.

ČTĚTE TAKÉ: Bidenův kardinální přešlap na summitu NATO. Zelenského představil jako Putina

Demokraté však nemají žádnou možnost se Bidena „zbavit“, uvedl amerikanista Kryštof Kozák. Prezident totiž velmi přesvědčivě vyhrál demokratické primární volby a ti, kteří ho nyní vyzývají k odstoupení z boje o Bílý dům, měli šanci proti němu kandidovat. „Pokud se sám nerozhodne, nemají vůbec žádnou šanci,“ zdůraznil.

Ačkoliv by se po první debatě na CNN mohlo zdát, že bude v předvolebním průzkumech propast mezi oběma kandidáty obrovská, není tomu tak. Zatím se nezdá, že by Biden výrazně ztrácel, shodli se experti. „Amerika je rozdělená a ta procenta mezi nimi jsou tak těsná, že dnes, když lidé říkají, že budou volit Joea Bidena, zároveň říkají, že budou volit proti Trumpovi, v podstatě kohokoliv,“ vysvětlil Klvaňa.

To však podle něj neznamená, že by Biden utekl „hrobníkovi z lopaty“. „Nepodařilo se mu zvrátit nepříznivý trend svou první debatou a ještě si pohoršil. Vůbec nevím, co chce teď dělat,“ řekl politolog. „Nepřišel s žádným přesvědčivým argumentem, proč by to měl být právě on,“ dodal.

Rozdíl mezi oběma kandidáty je ovšem propastný, shodli se experti. Podle Kozáka je smutné, že Bidenovy přešlapy odvrací pozornost od jeho politického programu. „Kritika se soustředí pouze na to, jestli se přeřeknul dvakrát nebo třikrát do týdne,“ podotkl amerikanista. Opomíjená tak zůstává jeho zahraniční politika, zejména v souvislosti s válkou na Ukrajině a situací v Gaze. „Rozhodně není dobrá a Joe Biden v tom má prsty, takže bychom ho mohli kritizovat za spoustu jeho konkrétních rozhodnutí. Je smutné, že se debata takto zplošťuje,“ dodal Kozák.

Pustil se ovšem i do Donalda Trumpa, mimo jiné kvůli ekonomickým tématům v jeho volebním programu. Ty totiž podle něj mohou být pro Evropu velmi nebezpečné. Ohledně exprezidenta připomněl, že během svého funkčního období obklopil kvalitními lidmi, kteří jeho rozhodnutí drželi na uzdě. Nyní by to už však tak růžové být nemuselo. Upozornil například na Jasona Millera, který formuluje Trumpovu tvrdě deportační politiku. „Ukázalo se, že Donald Trump v tomhle trochu funguje jako zkušený a chytrý mafiánský boss, oceňuje především loajalitu. Pokud je k němu člověk dlouhodobě loajální, všimne si toho a umístí ho do nějaké pozice,“ popsal Kozák.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Od Bidena se v kampani odvrátil herec Clooney. Demokracii zachrání jen odstoupením, apeluje

Tagy:
Vladimir Putin Evropa NATO politika Joe Biden volby vláda USA Donald Trump hlava státu 360° Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu