Bidena odepisují už i demokratičtí senátoři. Prezident zachraňuje kampaň každý den, píše CNN

Joe Biden na summitu NATO

Bidenovo zdraví tématem voleb

Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se po zpackané debatě podařilo dostat z nejhoršího, jeho křehký politický život ale může ukončit jakékoli další zaváhání. Vyplývá to z analýzy CNN, podle které bude zásadní Bidenův samostatný výstup na závěr summitu NATO.

Celý tento rok se Biden potýká s upadající voličskou podporou. Až do červnové debaty s Donaldem Trumpem při prezidentovi ale stáli jeho straničtí kolegové. To se ale po nepřesvědčivém výkonu v debatě začalo měnit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden ostře zkritizoval ruský útok. Kyjevu přislíbil posílení protivzdušné obrany

Ze dne na den se množily zprávy o tom, že Demokratická strana je v šoku a hodlá svého prezidentského kandidáta na poslední chvíli vyměnit. Bidenovi se ale podle CNN podařilo uhasit akutní požár a v úterý stranu ujistil, že z kampaně odstoupit nehodlá.

Biden ztrácí vlastní lidi

Důvěra v Bidena je ale významně pošramocená. Zdroje pro CNN vypověděly, že nejméně tři demokratičtí senátoři na setkání strany uvedli, že Trump nejspíše Bidena porazí.

„Je pravda, že jsem to řekl,“ řekl CNN Michael Bennet, senátor za Colorado. „Myslím, že Donald Trump je na nejlepší cestě vyhrát tyto volby a možná je vyhraje drtivě a navíc si vezme i Senát a Sněmovnu reprezentantů,“ uvedl Bennet.

Souběžně s prezidentskými volbami se totiž v USA tradičně konají volby do Kongresu.

List The New York Times ale upozornil, že Demokratická strana jako taková prozatím nemá v plánu Bidena z boje stáhnout. Už jen proto, že kromě Kamaly Harrisové v podstatě nepřichází v úvahu žádný další kandidát.

Americká CNN v analýze uvedla, že Biden teď musí prezidentskou kampaň aktivně udržovat při životě každý den. Každé další zaváhání by mohlo znamenat katastrofu. Velký úkol  na něho čeká na konci probíhajícího summitu NATO ve Washingtonu. Na závěr setkání totiž vystoupí před novináři na samostatné tiskové konferenci.

„Ve čtvrtek ho čeká nová zkouška na summitu NATO. Jakékoli zaškobrtnutí nebo zmatek by strhly křehkou náplast, kterou Biden zalepil hrázi podpory Demokratické strany,“ uvedl analytik CNN Stephen Collinson.

Biden jako fénix?

Podle Collinsona je ale příliš brzy na to Bidena úplně odepisovat z boje. Collinson se domnívá, že Biden, kterého v minulosti poznamenaly četné osobní, rodinné i politické tragédie, je na nepřízeň osudu zvyklý.

Volební průzkumy se sice čím dál více naklánějí na stranu Trumpa, listopadová realita ale může být ještě trochu jiná.

„Ve volbách rozhodují voliči, nikoli kritičtí zákonodárci nebo sžíravé komentáře v médiích,“ uvedl Collinson.

Prezident se proto snaží pracovat na obratu nepříznivého sentimentu. „Chci, abyste věděli, že navzdory všem spekulacím v tisku i jinde jsem pevně odhodlán pokračovat v tomto souboji, vést ho až do konce a porazit Donalda Trumpa,“ uvedl v úterý Biden.

VIDEO: Kampaň neukončím, napsal Biden demokratům. Volá po semknutí uvnitř strany

Tagy: