Od Bidena se v kampani odvrátil herec Clooney. Demokracii zachrání jen odstoupením, apeluje

Herec George Clooney vyzval Joea Bidena, aby se znovu o křeslo prezidenta ve volbách v roce 2024 neucházel.

Clooney k Bidenovi

Americký herec George Clooney, který je dlouholetým podporovatelem a významným dárcem Demokratické strany, vyzval prezidenta Joea Bidena k odstoupení z kampaně. Napsal to v komentáři pro list The New York Times. Známý umělec uvedl, že má Bidena rád, ale demokraté s ním podle něj prohrají nejen prezidentské volby, ale přijdou i o Senát a nezískají kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů.

„Není to jen můj názor, je to názor všech senátorů, členů Kongresu a guvernérů, se kterými jsem soukromě mluvil. Všech do jednoho, bez ohledu na to, co říkají veřejně,“ napsal Clooney. Hollywoodská hvězda v minulosti uspořádala pro demokraty několik fundraisingových akcí, včetně akce pro Bidena, která se konala minulý měsíc. Na galavečeru, kterého se zúčastnily filmové i hudební celebrity, dárci nebo bývalý prezident Barack Obama, se vybralo 28 milionů dolarů, tedy přes 655 milionů korun, což je pro stranu rekord.

K TÉMATU: Biden ostře zkritizoval ruský útok. Kyjevu přislíbil posílení protivzdušné obrany

„Miluji Joea Bidena. Považuji ho za svého přítele a věřím v něj. Věřím v jeho charakter. Věřím v jeho morálku. Za poslední čtyři roky vyhrál mnoho bitev, kterým čelil. Ale jediná bitva, kterou nemůže vyhrát, je boj s časem,“ napsal Clooney.

Vzápětí dodal, že Biden, kterého před třemi týdny osobně viděl, vystupoval stejně jako v předvolebním televizním duelu s republikánem Donaldem Trumpem. Biden od té doby kvůli svému slabému výkonu čelí řadě výzev k odstoupení z kampaně, ale odmítá to učinit.

Clooney v komentáři uvedl, že demokraté by měli vybrat nového kandidáta na svém sjezdu příští měsíc. Dodal, že tento proces sice bude „chaotický, ale probudí voliče a oživí stranu“.

„Biden je hrdina; zachránil demokracii v roce 2020. Potřebujeme, aby to udělal znovu v roce 2024,“ uzavřel Clooney svou výzvu k jeho odstoupení z kampaně.

Biden se musí podle bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové rychle rozhodnout, zda zůstane v boji o Bílý dům v roce 2024. Sama je přitom dlouholetou Bidenovou spojenkyní. Zároveň ale odmítla definitivně říci, zda by si přála, aby kandidoval. Vyjádření Pelosiové podle agentury Reuters nicméně naznačilo, že by mohl čelit nové vlně pochybností ze strany demokratů.

Již téměř dva týdny se 81letý Biden snaží zastavit odklon demokratických zákonodárců, dárců a dalších spojenců, kteří se obávají, že by mohl 5. listopadu prohrát volby se 78letým republikánem Trumpem. Prezident opakovaně prohlásil, že bude demokratickým kandidátem a že věří, že Trumpa dokáže porazit.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Bidenovi moc zachutnala, jeho hlášky působí arogantně, tvrdí Joch. Demokratům se podle něj krátí čas

Tagy: