Na euro nejsme připravení. Platit jím budeme moci nejdříve za deset let, tvrdí experti

Oborník na finanční plánování Jakub Sika a ekonom Pavel Peterka

Co na to vaše peněženka (2)

Nevýhody urychleného přijetí eura převažují nad pozitivy, řekl v pořadu Co na to vaše peněženka hlavní ekonom společnosti Roklen Pavel Peterka. Kdy nastane ideální doba, závisí podle něj na mnoha faktorech, Česko by prý mohlo být připravené za deset let. Stejný názor zastává také odborník na finanční plánování Jakub Sika. Připomněl, že Česká republika nesplňuje ani jedno z maastrichtských kritérií pro přijetí eura.

„Jsem fanouškem eura, ale ne jeho okamžitého přijetí. Z mého pohledu je hlavní nevýhodou ztráta vlastní měnové politiky. Ta nám umožňuje mít nastavenou měnovou politiku přesně pro potřeby českého hospodářství, zároveň nám může pomoci zvládat asymetrické šoky do ekonomiky,“ řekl Peterka. Nevýhody přijetí eura podle něj stále převažují nad pozitivy.

ČTĚTE TAKÉ: Pavlova výzva k přijetí eura? Nepochopitelné, míní Pikora. Kreček poukázal na „slovo chlapa“

Připravenost Česka na přijetí společné evropské měny záleží na mnoha faktorech, zmínil například přijetí reforem, a jak rychle se naše ekonomika postaví na nohy. „Ale odhaduji, že to může trvat zhruba deset let. Při příznivém vývoji to může být méně, ale samozřejmě i déle v opačném případě,“ dodal Peterka.

Podobný názor zastává také Sika. „Horizont přijetí eura je ještě daleko. Česká republika dnes nesplňuje možná ani jedno z maastrichtských kritérií,“ uvedl Sika. Ta se skládají ze souboru podmínek, které musí členské země EU splňovat, aby mohly euro přijmout.

K co nejrychlejšímu přijetí společné evropské měny vyzval ve svém novoročním projevu prezident Petr Pavel. „Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky pro přijetí společné evropské měny. Je to logická budoucnost pro zemi ležící ve středu Evropy,“ prohlásil Pavel.

Na celý rozhovor s experty se můžete podívat ve videu v úvodu tohoto článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Důchodci dostanou znovu přidáno. O kolik jim vzrostou penze a co se mění?

Tagy: