Pavlova výzva k přijetí eura? Nepochopitelné, míní Pikora. Kreček poukázal na „slovo chlapa“

Ekonomové Vladimír Pikora a Štěpán Křeček

Za naprosto nepochopitelnou označuje výzvu prezidenta Petra Pavla k přijetí eura ekonom Vladimír Pikora. Ekonom Štěpán Křeček ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil, že prezident se jeví jako čestný a morální člověk, takže může přijetí eura chápat jako závazek z minulosti, který bychom měli dodržet.

„Je načase, abychom po letech začali dělat konkrétní kroky pro přijetí společné evropské měny. Je to logická budoucnost pro zemi ležící ve středu Evropy,“ prohlásil ve svém novoročním projevu prezident Petr Pavel.

ČTĚTE TAKÉ: Rána pro hospody i české peněženky. Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Proti jeho slovům se ale Pikora ohradil: „Když si uvědomím, že drtivá většina obyvatelstva po mnoho let odmítá euro, stejně jako část vládní strany, která s tím mimochodem šla do voleb. Tak proč by se najednou měl dělat pravý opak toho, co všem slibovali a co všichni chtějí?“

Poukázal navíc na postoj České národní banky, ministerstva financí a nezávislých institucí, které tuto problematiku dlouhodobě sledují a v tuto chvíli přijetí eura nedoporučují.

Konečné rozhodnutí bude podle Krečka na vládě. Momentálně však podle něj toto téma není na pořadu dne a ani nehrozí, že by přijetí eura schvaloval současný kabinet. Poradce prezidenta dodal, že prezident zřejmě razí tezi, že by se mělo plnit to, k čemu jsme se zavázali, „protože slovo dělá chlapa“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Chmurné vyhlídky pro české domácnosti. Kvůli balíčku přijdou až o 36 tisíc ročně, říká expert

Tagy: