Experti o „špinavé“ kampani: ODS se neštítí a relativizuje téma války, Babiš se blíží k SPD

Jan Kubáček a Jindřich Šídlo

360° (127)

Rétorika Andreje Babiše a ANO se blíží směrem k SPD. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor Jindřich Šídlo. „Začíná se tam dostávat hodně negativní emoce, když ho člověk poslouchá a dívá se na jeho videa,“ dodal Šídlo.

Prezident Petr Pavel označil kampaně obou stran, jak opozice, tak koalice, za nefér a nebezpečnou. „Prezidenta Pavla hodně dráždí rétorika Andreje Babiše a hnutí ANO,“ vysvětlil Šídlo. Dodal, že pro Pavla jde o první volby ve funkci hlavy státu. „Je to ale ještě slabý odvar toho, co budeme zažívat za zhruba rok a něco, až pojede kampaň před sněmovními volbami,“ doplnil.

ČTĚTE TAKÉ: Zahradil ostře k ODS i EU: Fiala zpohodlněl. Jourová byla nejhorší eurokomisařka

Podle něj navíc kampaň ANO „Česko, pro tebe všecko“ vypadá, jako by si ti, kteří mají na starost politický marketing strany, vzali dovolenou. Zároveň je to ale voda na mlýn pro koalici. „Jejich volební triumf nebo argument vychází z existence Andreje Babiše a hnutí ANO,“ uvedl Šídlo.

ANO to ve finále posílí

„Ono to kuriózně krátkodobě ODS pomáhá v tom, že překrylo nastartování kampaně hnutí ANO. Jsem ale přesvědčený, že ve výsledku to posílí Andreje Babiše,“ souhlasil se Šídlem politolog Jan Kubáček. Část voličů ANO ho totiž bude „bránit“ a Babiš bude moci ukazovat, že ODS používá negativní kampaň, ačkoli mluví o hodnotové politice.

„Petr Fiala se dlouho snažil vsugerovat, že je ten lepší, hodnotový a profesorský politik. Opět se ale ukazuje, že se ODS negativní kampaně neštítí. Nemá problém v jednu chvíli s hnutím ANO prohlasovat spojeneckou dohodu s USA, případně strategické vojenské nákupy a posléze přijít s tím, že je ANO v podstatě Putinovou pátou kolonou,“ doplnil Kubáček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Natahujete koberec k muslimským modlitbám, vmetl Havlíček Rakušanovi. Ten se ohradil

Tagy: