Natahujete koberec k muslimským modlitbám, vmetl Havlíček Rakušanovi. Ten se ohradil

Karel Havlíček (ANO) v Partii Terezie Tománkové

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ (18)

Vláda má podíl na nepovedené podobě migračního paktu. Natahujete tu koberec k muslimským modlitbám, nechal se slyšet místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček v nedělní diskuzi v Partii Terezie Tománkové. Podle něj je největším problémem návratová politika, což by Evropa nemusela zvládnout nejen ekonomicky, ale také z hlediska bezpečnosti unijních hranic. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na kritiku reagoval slovy, že hnutí ANO už v minulosti strašilo nelegální migrací.

Migrační pakt patří k nejtřaskavějším tématům letošních evropských voleb. Ačkoliv má 14. května proběhnout finální a nejdůležitější hlasování o legislativě na Radě ministrů, Česko se ho nakonec zdrží. Důvod? Změny, které přišly po zásahu Evropského parlamentu, jsou spíše ke škodě.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Bez Evropské unie by nám bylo lépe, jsme ale odkázáni v ní zůstat, připustil exprezident Klaus

Ačkoliv podle Rakušana odvedla Česká republika velký kus práce na formování podoby migračního paktu, odmítl, že by současná – a nevyhovující – forma legislativy vznikala během českého předsednictví. „My jsme převzali práci po tom francouzském. Ani tu podobu solidarity v normě Česko za svého předsednictví neukotvilo,“ prohlásil ministr vnitra na CNN Prima NEWS.

Uznal, že „nějaké řešení je stále lepší než žádné“, a věří, že migrační pakt pomůže hraničním státům zvládnout přílivy uprchlíků a bezhlavému propouštění osob na území členských zemí. „Ve chvíli, kdy to stát udělá, přichází o možnost jakékoliv podpory ze zdrojů EU. Je tam mnoho zpřísnění,“ pokračoval Rakušan, který následně vyjmenoval nejbolavější změny. Nelíbí se mu například nemožnost prodloužit detenci lidí na hranicích na delší dobu než 12 týdnů.

Stejně tak nesouhlasí například se zkrácením bezpečnostního screeningu na hranicích. Migrační pakt ale ministr nadále považuje za nutný, třebaže ho Česká republika nepodpoří svým hlasem a zdrží se. „Stále je to lepší stav, než který byl doteď. V některých jednotlivostech se to nevyvinulo dobrým směrem,“ konstatoval.

Havlíček: Natahujete koberec k muslimským modlitbám

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček si nicméně myslí, že migrační pakt přešel „od špatného ke katastrofálnímu“, a to i s přičiněním českého předsednictví.

„Naprosto nepřijatelné. Když už se z Evropy udělala z ekonomického pohledu rohožka pro Čínu, dnes jaksi natahujete koberec k muslimským modlitbám. A to ještě pomíjím, že vaše kandidátka do Evropského parlamentu Danuše Nerudová hovoří o tom, že by sem přistěhovala značnou část rovníkové Afriky, tzv. klimatické migranty,“ opřel se do Rakušana bývalý ministr za hnutí ANO.

Po upozornění ze strany moderátorky Terezie Tománkové, že taková slova Nerudová nevolila, Havlíček poznamenal, že své záměry přinejmenším naznačila. „Opomíjíte úplně nejzásadnější, a to, že se psychologicky dává zelená potenciálním migrantům z Afriky nebo Blízkého východu, aniž by se řešila návratová politika. Evropa to nezvládne ekonomicky, sociologicky ani z pohledu bezpečnosti,“ dodal Havlíček.

Rakušan si taková slova ale nenechal líbit a připomněl „strašení migrací“ ze strany hnutí ANO, kdy předseda Andrej Babiš mluvil o tom, že migranti obsadí českým občanům chaty a chalupy. Stejně tak zmínil pokládání kmenů stromů na železniční koleje, což je pro změnu čin sympatizanta opozičního hnutí SPD. Ten chtěl pak případnou nehodu svést na migranty, za což ho soud potrestal.

„Doteď to dělali absolutní extremisti. Nyní to začínáte dělat i vy. A že děláme pozvánku pro migranty? Absolutně nefunkční stav byl od roku 2015, kdy jsme zažili statisíce lidí proudících do Evropy. Když jste tou konstruktivní opozicí – což moc v ostatních tématech nepředvádíte – pojďme se o tom bavit. Pojďte mě v tom podpořit a neříkat takové nesmysly jako váš pan předseda,“ vzkázal důrazně Havlíčkovi šéf hnutí STAN.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek odvádí pozornost, teď ho sliby dohnaly. Problém jde i za jinými šéfy resortu, myslí si politolog Jan Kubáček.

Tagy: