Zahradil ostře k ODS i EU: Fiala zpohodlněl. Jourová byla nejhorší eurokomisařka

Končící europoslanec Jan Zahradil si nebere servítky při hodnocení předsedy ODS Petra Fialy. Podle něj za dobu předsednictví strany zpohodlněl a jeho dřívější sliby se nyní nenaplňují. Bývalý místopředseda ODS se v rozhovoru pro MF Dnes také opřel do ministra vnitra Víta Rakušana za migrační pakt či do eurokomisařky Věry Jourové.

Zahradil je dlouhodobým kritikem směřování vládní ODS. I kvůli svým postojům nebude obhajovat křeslo europoslance po téměř 20 letech. Zahradil se nyní například podivil nad některými výroky předsedy a premiéra Petra Fialy. V roce 2014 totiž mluvil o bruselských nesmyslech, zatímco během oslav vstupu České republiky do Evropské unie její fungování ocenil.

K TÉMATU: Koalici Spolu se útok na ANO vymstí, tuší politologové. Mluví o primitivnosti a zoufalství

„Samozřejmě nám pan předseda a premiér poněkud zpohodlněl, to si jako řekněme. Mám pro to do jisté míry pochopení, protože je to vždy jednodušší, když jste lídr opozice, a složitější, když jste předseda vlády,“ řekl Zahradil pro MF Dnes.

Podle něj ale lze projevy Fialy srovnávat, protože po deseti letech jeho výroky nekorespondují. Zahradil se ale kriticky vyjádřil i k ministru vnitra Vítu Rakušanovi (STAN), který je pod tlakem za své jednání o migračním paktu. Europoslanec míní, že Rakušan byl vládou Petra Fialy špatně hlídán. „Nevím přesně, jaký měl mandát od vlády, ale skoro bych řekl, že ho měl až příliš široký. Pokud ho vůbec měl a nepřekročil ho. Asi měl mít tu uzdu trochu kratší,“ uvedl Zahradil.

Ostře ale člen ODS vystoupil k současné eurokomisařce za hnutí ANO. „A pak tedy paní Jourová, kterou považuji za strašný personální omyl pana Babiše. Napřed tam působila jako šedá myš, pak jí dali portfolio, ze kterého udělala ideologické bojiště za evropské myšlenky,“ řekl Zahradil v rozhovoru.

Jourová podle něj byla nejhorší volbou, protože přesahovala své pravomoci. „Vměšovala se do vnitřních záležitostí suverénních států – ať už šlo o Maďarsko nebo Polsko – a vůbec vyváděla strašné věci. Ve většině států byla velmi nepopulární,“ zakončil kritiku Zahradil.

Zůstanu na střídačce, vzkázal Zahradil ODS

Končící europoslanec Jan Zahradil naposledy zkritizoval stranu během dubnového kongresu ODS v Ostravě. Během svého vystoupení uvedl, že byl vždy proti současné koalici Spolu, která jde i do červnových evropských voleb. „Byl jsem jediným členem Výkonné rady ODS, který hlasoval proti této koalici. Můj názor se na ni od té doby nijak nezměnil. Benefity, které z toho plynuly, jsme zkonzumovali, a teď už to přináší jenom dlouhodobé náklady,“ řekl Zahradil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ministr Dvořák je „vypouštěč“ evropských frází, řekl Stoniš. Výkon STAN označil za tristní

Zároveň také vyzval členy strany, aby upustili od útoků na opoziční strany. „Velmi bych se přimlouval za to, abychom přestali s hysterickou rétorikou, kdy si sami sobě namlouváme, že my jsme ti jediní praví demokraté a opozice a kdokoliv, kdo má jiné názory, je nositel antizápadních narativů a Putinův agent, který nás chce prodat Rusku. Není to pravda, je to nezodpovědné, hluboce se štěpí společnost, ničí to pocit jakékoliv soudržnosti a já vás ujišťuji, že se nám to vrátí ne v dobré podobě,“ uvedl Zahradil.

Na závěr svého vystoupení uvedl, že si jde sednout na střídačku. „Uvidíme, jestli z té střídačky budu případně ještě někdy povolán zpět do hry, nebo nikoliv,“ řekl někdejší místopředseda ODS.

Tagy: