Experti o vzpouře: Euforický den. Ukrajinci fandili Prigožinovi, je z něj chodící mrtvý muž

Jevgenij Prigožin na přednášce ve Vladivostoku (31. 5. 2023)

Experti hodnotili vzpouru Vagnerovy skupiny a její dopady

Vzpouru v Rusku vnímali Ukrajinci jako velkou šanci. Z mého pohledu překvapivě a nepokrytě fandili Jevgeniji Prigožinovi, s nímž vedli bitvu o Bachmut. V pořadu Zprávy PLUS to uvedl vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno. K občanské válce v Rusku však nedošlo a šéf Vagnerovy skupiny skončil v Bělorusku. Podle politického geografa Vladimíra Baara Prigožinovi ruský prezident takovou zradu neodpustí. „Dneska je z něj chodící mrtvý muž,“ uvedl.

Dění v Rusku pečlivě sledovali jak jeho obyvatelé, tak Ukrajinci na frontě. „Viděli v tom velkou šanci. V ten den jsme byli s ukrajinskými vojáky a ti to pozorně sledovali a z mého pohledu překvapivě fandili Prigožinovi. Přitom s ním vedli krvavou bitvu o Bachmut. Chápali to jako obrovskou šanci, ideálně pro svržení Putina,“ líčil Zrno, který se aktuálně nachází na Ukrajině.

Právě ruský prezident pro Ukrajince představuje největší zlo. „Berou ho jako toho, kdo je odpovědný za destrukci jejich země. Kdyby však nedošlo k jeho svržení, tak doufali v občanskou válku a chaos. Něco, co by mohlo mít vliv na dění na frontě. Vypadalo to, že by válka mohla skončit, že by Putin musel odvolat vojáky z Ukrajiny, aby chránili Moskvu. Byl to euforický den, naděje se ale nenaplnily. Přesto Ukrajinci doufají, že v delší perspektivě bude mít tato akce vliv na morálku Rusů na frontě,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opozičník Ponomarjov: Svoboda Ruska se rodí na Ukrajině. Prohra války bude Putinův konec

Zrno dodal, že se vzpoura v Rusku nijak nepodepsala na situaci na frontě. „Je to ale logické. Trvalo to 24 hodin, za tu dobu se to možná někteří ani nemohli dozvědět. Netrvalo to dost dlouho na to, aby to mělo konkrétní efekt,“ doplnil. Po konci celé Prigožinovy akce podle Baara dostali vagnerovci „pardon“. „Tedy, měli by se začlenit ke svým jednotkám. Otázkou ale je, co s nimi bude dál. Zda je pošlou do války nebo je někam stáhnou. Těžko odhadnout,“ uvedl.

Putin zrádcům neodpouští

Možný pokus o puč, jak někteří experti víkendovou akci označují, ukázal i Putinovy slabiny. „Vezměme si ukázky toho, jak byli vagnerovci vítáni v Rostově. Je tady někdo, kdo je populární, a to Putin nezapomene. Prigožin, jak byl označen v zahraničí, je chodící mrtvý muž. Myslím, že se stáhne – asi těžko zůstane v Bělorusku. V afrických zemích má další jednotky, takže se dá čekat, že se uchýlí tam,“ spekuloval.

Zároveň se však objevují obavy z toho, že by Prigožin mohl z Běloruska vést útočnou akci na Ukrajinu, například na Kyjev. „Neví se však, kolik lidí s Prigožinem do Běloruska odešlo. Jestliže jich nebude mít dostatek, tak to sám neudělá. Pokud ale Moskva spřádá plán, že Prigožina využije jako nástroj z běloruského území, tak je to obrovské nebezpečí. To se však dozvíme během pár dní. Je to jedna z možných variant, tou druhou je, že pokud chce Prigožin přežít – protože Putin zrádcům neodpouští –, tak by bylo efektivnější, kdyby odletěl do afrických zemí,“ dodal Baar.

Tagy: