SPD přirovnala pandemický zákon k norimberským procesům. Hlasování bude v pátek

Vlastimil Válek a Tomio Okamura ve Sněmovně

O sporné vládní novele pandemického zákona bude Sněmovna po senátním vetu znovu hlasovat až v pátek ve 13:00. Dolní komora o tom rozhodla dnes časně ráno na návrh koaliční většiny navzdory opoziční kritice. Předsedkyně opozičního klubu ANO Alena Schillerová a lídr SPD Tomio Okamura označili postup vládní koalice za blamáž, když podle nich neměla dostatečný počet poslanců pro přehlasování postoje Senátu k novele. Nynější schůzi dolní komora přerušila do pátečních 12:45.

Hned v úvodu schůze složil mandát dlouholetý poslanec STAN Jan Farský. Důvodem je jeho půlroční stáž v USA. Farský si mandát původně chtěl ponechat s tím, že ze zámoří případně dorazí na klíčová hlasování. Poslanecký plat chtěl posílat několika neziskovým organizacím. Opoziční politici pak obvinili Farského z pohrdání voliči, kritizovali ho i představitelé vládních stran.

Po tlaku opozice, koaličních politiků a výzvě mateřského hnutí STAN se později rozhodl, že na poslanecký mandát rezignuje. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS uvedl, že zklamal a odjezd do USA byla chyba.

Poslanci by také měli na schůzi rozhodovat o žádostech o vydání někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo a Bohuslava Svobody (ODS) v kauze pražského systému multifunkční karty Opencard.

Hlavním bodem jednání bude ovšem pandemický zákon a také jednání o statním rozpočtu.

Kdy dojde na pandemický zákon?

V návrhu programu únorové schůze je víc než stovka bodů. Je mezi nimi opět volba zbývajícího šestého místopředsedy Sněmovny. Bude již čtvrtá, v těch předchozích poslanci žádného z nominantů nezvolili. O tom, kdy se budou jednotlivými body zabývat, rozhodnou poslanci v úvodu schůze.

Pětikoalice řeší, jak naložit s novelou pandemického zákona, kterou zamítl Senát. Jednání o zákoně ale hnutí SPD obstruuje. Novela především rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že Sněmovna senátní veto přehlasuje. V opačném případě vládu požádá na 14 dní o nouzový stav.

Ve středu by poslanci mohli schvalovat návrh zákona o panevropském penzijním produktu. Půjde o daňově zvýhodněnou alternativu k dosavadním produktům určeným ke spoření na důchod. V pátek by se měli poslanci začít zabývat státním rozpočtem na letošní rok. Pátečního jednání by se měl zúčastnit i prezident Miloš Zeman.

Tagy: