Experti: Zeman byl ve Sněmovně kritičtější než dříve. Vláda rozpočet upravila pro voliče

Miloš Zeman

Projev prezidenta Miloše Zemana ve Sněmovně byl oproti minulosti kritičtější, shodli se ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Pavel Šaradín a novinář Ondřej Leinert. „Čekal jsem, že bude více smířlivější, když vláda na poslední chvíli v rozpočtu našla úspory přes 100 miliard,“ podotkl Leinert. Šaradín doplnil, že vláda rozpočet upravila zejména pro voliče.

Oba experti se shodli, že byl projev Zemana poměrně kriticky. „Ve srovnání s minulými projevy ve Sněmovně byl o dost kritičtější. Šťoural do vlády i za takové věci, jako je volba národního ptáka a kritizoval, že tupě škrtá,“ uvedl Leinert. Na dotaz, zda by prezidentova kritika mohla souviset se sympatiemi s Andreje Babišem, tuto možnost nevyvrátil.

„Těžko říci, ale vypadalo to tak. Za doby, kdy byl premiérem Babiš, Zemanovy projevy trvaly zhruba deset až patnáct minut. Většinou zopakoval, že má vláda šetřit,“ připomněl. S jeho názory souhlasil i Šaradín. „Kritika převažovala. Projev byl dlouhý, v něčem měl pravdu a v něčem ne. Vláda však nastoupila na podzim, a na razantní proinvestiční rozpočet čas neměla,“ podotkl.

Právě kritika rozpočtu byla podle odborníků lehce nemístná, neboť vláda na jeho přepracování neměla tolik času. „Ministr financí Stanjura rozpočet vzal a začal v něm škrtat. Více kreativní práce, než škrty v tom nebylo. Co s tím chcete ale dělat když dostanete návrh státního rozpočtu s obrovským schodkem a snažíte se to rychle upravit,“ ptal se redaktor.

Myslí si, že vláda chtěla zejména dokázat, že zvládne ušetřit přes 100 miliard korun. „Nemuselo se tolik škrtat napoprvé. Měl jsem pocit, že vláda chce ukázat, že to dokáže. Nebylo na to tolik času, vláda Petra Fialy si ale řekla, že to zvládne,“ pokračoval.

S tím souhlasil i politolog. „Vláda rozpočet upravila pro voliče, kterým to slíbila. Smysluplnější bylo však bylo, kdyby byl přijat starý rozpočet a v něm by během roku vláda nacházela úspory, které by se vyrovnaly částce 50 až 80 miliard. Řada škrtání byla kosmetická, jednalo se i o hru čísel,“ dodal.

Tagy: