Zeman kritizoval vládu: Rozpočet je proinflační. Měli byste poslouchat mé geniální návrhy

Prezident Miloš Zeman ve Sněmovně

Prezident Miloš Zeman dorazil v pátek dopoledne do Sněmovny na jednání o rozpočtu. V projevu zkritizoval vládu, že její návrh nezkrotí vysokou inflaci. Kabinet by měl podle prezidenta šetřit tím, že zruší řadu daňových výjimek. „Bojíte se škrtat daňové výjimky, protože se bojíte svých voličů,“ prohlásil prezident.

Zeman v proslovu uznal, že je potřeba začít splácet dluhy, což chce kabinet Petra Fialy (ODS) dělat. „Uvidíme, jak se s tím tato vláda vyrovná. Chtěl bych se pokusit vládě i poslancům pomoci s hledáním nástrojů, jak v tuto chvíli dluhy splácet. Pokud moje jako vždy geniální návrhy odmítnete, řeknu si s Jackem Nicholsonem – aspoň jsem to zkusil,“ řekl Zeman.

Vláda označuje návrh rozpočtu za protiinflační a prorůstový. Podle Zemana to ale není pravda. „Chtěl bych vám sdělit, že rozpočet pokládám za proinflanční. Není prorůstový. To je ona přátelská kritika, kterou musím zdůvodnit,“ uvedl prezident.

Zopakoval svůj dlouhodobý názor, že vláda by měla zrušit řadu daňových výjimek. „V rozpočtu nic takového není a já to pokládám za velkou chybu. Kdyby Sněmovně a vládě nechyběla odvaha, máte přebytkový rozpočet a splácíte dluhy. V čem je problém? Za každou daňovou výjimkou stojí lobbistická, někdy až mafiánská skupina, která si jednou kdysi dávno tuto výjimku vyvzdorovala,“ prohlásil prezident.

Rýpnul si i do šéfa SPD a jeho obstrukcí proti pandemickému zákonu. „Kdybych chtěl následovat Tomia Okamuru, během šesti hodin bych vám tu přednesl výklad o 172 daňových výjimkách. Ale nechci vás trápit. Ale jednou z těch výjimek je sleva sedm miliard korun na nevýdělečného člena domácnosti. Bojíte se škrtat daňové výjimky, protože se bojíte svých voličů,“ konstatoval Zeman.

Stanjura: Nechceme zvyšovat daně o 30 tisíc

„Myslím, že největší daňovou výjimkou jsou slevy na poplatníka, děti a manžela/manželku. Zde nestojí žádná lobbistická skupina, ale jasný důvod podpořit pracující rodiče a jejich děti. Nelze paušalizovat,“ reagoval na Zemanovy návrhy ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) odmítl, že by se vláda bála svých voličů. Šéf státní kasy řekl, že například rušit slevu na poplatníka by každému zvýšilo daň o 30 tisíc korun.

„50 miliard korun českých je základní sleva na poplatníka a my jasně říkáme, že tuto slevu nezrušíme, nenavrhneme, ne protože se bojíme našich voličů, ale protože je to správně. Kdybychom ji fakt chtěli zrušit, tak bychom každému z těch 5 miliónů lidí plošně bez ohledu na výši příjmů zvýšili daň o 30 tisíc korun, a to tato vláda opravdu nechce, nenavrhne, neprosadí, protože by to byl chybný krok,“ reagoval Stanjura.

Děláte tupé rozpočtové škrty, řekl Zeman

Do vlády se Zeman obul také kvůli tomu, že seškrtala investice. Označil to za „tupý rozpočtový škrt“. Vláda tím podle něj ohrožuje budoucnost. „Ale investice nemá volební právo, proto může být ignorována,“ podotkl prezident.

Vláda Petra Fialy navrhuje rozpočet se schodkem 280 miliard korun. Je to o 97 miliard menší deficit, než se kterým počítala minulá vláda Andreje Babiše (ODS). Opozice je k návrhu kritická, expremiér Andreje Babiše (ANO) ho označil za asociální. Ekonomové však v posledních letech upozorňují na fakt, že je potřeba stabilizovat veřejné finance a hledat úspory.

Podle ministra financí Stanjury rozpočet představuje zodpovědné hospodaření bez zvyšování daní. Takzvaný zákon roku hájil i premiér Fiala. „Není to náš rozpočet, ale je námi přepracovaný. Je s rekordním poklesem schodku. Byl na něm odveden obrovský kus práce. Pokud by pokračoval současný trend zadlužování, stali bychom se brzy ekonomicky nestabilní zemi, která by byla rizikem pro všechny občany,“ prohlásil předseda vlády.

Sněmovna v pátek jedná o rozpočtu v prvním čtení, bude tak schvalovat základní parametry rozpočtu jako příjmy a výdaje. Schvalování rozpočtu probíhá ve třech čteních. Senát o rozpočtu nerozhoduje, návrh jen putuje na stůl k prezidentovi.

Tagy: