Exploze proměnila ruský tank v ohnivou kouli. Video ukazuje fatální chybu posádky

Výbuch protitankové miny u Lymanu v Doněcké oblasti

Ukrajinci zničili několik ruských tanků

Ukrajinci ohlásili zničení několika dalších ruských obrněnců včetně tanků. Z nově zveřejněných videí je vidět, že okupanti často dělají zcela nesmyslné chyby, což navyšuje jejich ztráty. Bližší okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Ruský tank T-62M poblíž Bachmutu v Doněcké oblasti přejel zjevně viditelnou řadu protitankových min TM-62. Zdá se, že celá posádka přežila, i když měla pravděpodobně dost špatný den,“ uvedla analytická stránka Ukraine Weapons Tracker, která se dlouhodobě věnuje bojům na východní i jižní frontě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: PŘEHLEDNĚ: Hrozba války s Ruskem i nelegální migrace. Před čím varuje Bezpečnostní strategie

Video, které pořídil bezpilotní letoun 225. praporu ukrajinské 127. brigády, skutečně zachycuje ruský tank T-62M, jehož posádka úplně nepochopitelně najela do zaminovaného pásu. Následoval výbuch, což vedlo k fatálnímu poškození obrněnce. Otřesení okupanti postupně vyskákali ze zničeného tanku a utekli.

Předčasně opustit tank museli také ruští vojáci, kteří se vypořádávali s protiútokem obránců z ukrajinského Operačního velitelství Západ. „Tank ‚vyhořel v práci‘. Posádka okupantů bohužel přežila – dočasně,“ komentoval záběry ukrajinský generální štáb ozbrojených sil.

Na videu je vidět poničený ruský tank, který po ukrajinském zásahu začal hořet. Posádka se nejdříve snažila vycouvat do bezpečí. Když se požár rozšířil a kouřilo se i z tankového poklopu, bylo jasné, že okupanti budou muset stroj opustit. Nakonec z něj všichni vyskákali a uprchli.

Ukrajinci začátkem června zahájili dlouho očekávaný protiútok. Podle Kyjeva ukrajinské síly zaznamenávají při protiofenzivě úspěchy na jihu i východě země. Nicméně lze očekávat, že obě strany trpí výraznými ztrátami.

Rusové podle ukrajinského štábu od vypuknutí invaze přišli o 230 tisíc vojáků, 4 057 tanků, 7 899 dalších obrněných vozidel, 6 834 transportních vozidel, 4 861 dělostřeleckých systémů, 309 vrtulníků, 315 letounů a 3 573 bezpilotních letounů.

Tagy:
válka tank tanky vojáci Ukrajina mina Rusko Donbas obrněné vozidlo těžká technika Doněcká oblast miny Bachmut T-62 Ukrajinská 127. brigáda územní obrany T-62M