Exploze a mohutný požár na Krymu. Hoří největší sklad ropy, zapálit ho měly ukrajinské drony

V zásobníku pohonných hmot ve městě Feodosija na pobřeží Ruskem anektovaného poloostrova Krym vypukl požár. Uvedly to dnes Moskvou dosazené úřady. Podle agentury Unian zapálily největší sklad ropy na Krymu ukrajinské drony.

„Požár ropného skladu ve Feodosiji. Ministerstvo pro mimořádné situace situaci vyhodnocuje. Nejsou žádné oběti na životech," uvedl poradce šéfa ruské správy poloostrova Oleg Krjučkov s odvoláním na Ruskem dosazeného starostu Feodosije Igora Tkačenka. Krjučkov neuvedl, co požár způsobilo.

DÁLE ČTĚTE: Krym se stává pro Rusy smrtelnou pastí, naznačují experti. Ukrajina začíná mít v bitvě navrch

Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo Krym v roce 2014. V únoru 2022 podniklo na Ukrajinu rozsáhlou invazi, kterou sousední země z části odrazila a zastavila, část ukrajinského území ovšem Rusové – zejména na východě a jihu Ukrajiny – obsadili a okupují ho. Ukrajinci od začátku invaze útočí na Krym poměrně často.

Ukrajinská armáda v posledních měsících podniká dronové útoky s cílem ničit ruskou vojenskou infrastrukturu a zařízení ropného průmyslu. Poškozena byla řada ruských rafinerií a skladišť paliv. Také Rusko pravidelně útočí na energetické objekty na Ukrajině.

Sklad pohonných hmot je podle ukrajinské agentury Unian největší na Krymu a zapálily ho ukrajinské drony. Celkem jsou na poloostrově dva takové terminály, přičemž druhý se nachází v Sevastopolu. Terminál byl napaden ukrajinskými drony již v březnu 2024. Tehdy se na území skladu zřítily čtyři bezpilotní letouny. Bylo poškozeno hlavní potrubí pro čerpání paliva a vypukl požár.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla, uvádí CNN. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Tagy: