CNN: Žádná mistrná strategie, ale brutální síla. Jak Rusové dobyli ukrajinský Vuhledar?

Ukrajinští vojáci u Vuhledaru (22. února 2023)

Ukrajinské stažení z Vuhledaru

Rusové dobytím ukrajinského města Vuhledar získali klíčové pozice a zároveň tím poukázali na zranitelnost vojsk věrných Kyjevu. Ve své analýze to popisuje americká stanice CNN. Ukrajincům média podstatně ubývá sil. Ke stažení z Vuhledaru došlo kvůli tomu, že Kyjev nedokázal sehnat dostatečné množství vojáků k protiútoku na ruské rezervy, které začaly město obkličovat.

Rusové slaví, že se na Ukrajině zase o kousek posunuli. Vuhledar pro ně není tak důležité místo jako třeba Mariupol, ale i tak představoval pro Ukrajince klíčovou pozici. Město je vyvýšené a tudíž dobře bránitelné, stejně tak jde o zásobovací uzel.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové zmasakrovali vlastní vojáky. Chtěli se vzdát Ukrajincům, ukazuje video

Pro Rusy jde však o hořkosladké vítězství, jak dokládají sami prokremelští váleční bloggeři. „Je to bolestivé. Vuhledar a ti, kteří zde žili, vypili mnoho krve,“ komentoval ruský blogger Voenkor Kotentok podle CNN. Rusové se totiž Vuhledaru nezmocnili díky nějakému mistrnému taktickému tahu, nýbrž jen díky své brutální síle a početnosti.

Vojáci věrní ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi totiž Vuhledar obléhali řadu měsíců a ukrajinští obránci jim působili těžké ztráty. Ani to však Kreml nezastavilo. Dobytí nyní dosáhl díky tomu, že dokázal na místo dostat davy vojáků. Ruské rezervy se začaly shlukovat kolem města a Ukrajinci se raději stáhli a nechali Vuhledar Rusům, než aby byli zcela obklíčeni. Ukrajinská armáda jednoduše chtěla zachránit co nejvíce vojáků a techniky.

Ruské postupné a krvavé obléhání Vuhledaru však ukázalo slabinu Kyjeva – dochází mu vojáci. Kdyby Ukrajina měla dostatek sil, mohla by příchozí ruské rezervy odrazit a snaze obklíčit Vuhledar zcela zabránit. Tyto síly však ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zjevně nemá. A to i přesto, že Kyjev v létě zavedl přísnější odvody do armády.

Ukrajinská hlava státu tak má další bolehlav. Má za sebou čerstvou návštěvu USA, kde prezidentovi Joeu Bidenovi i prezidentským kandidátům Donaldu Trumpovi s Kamalou Harrisovou představil svůj plán pro mír na Ukrajině, ale neodjel s žádnou zárukou či povolením využít americké zbraně na ruském území.

Nechali Ukrajinci raněné napospas Rusům?

Samotný Vuhledar je dnes v troskách podobně jako další města na Donbasu, která čelila ruským útokům i více než dva roky. Příkladem budiž třeba Avdijivka, odkud se Ukrajinci stáhli až letos v únoru.

Ukrajinští vojáci popsali, že stáhnutí se z ostřelovaného města bylo mimořádně obtížné a mnozí z nich kvůli tomu přišli o život. Často Vuhledar opouštěli pěšky a sami v noci skrze minové pole. To totiž byla bezpečnější cesta, než jediná zbývající silnice pryč, která byla pod neustálou palbou ruských děl. Po silnici už nejezdily ani zdravotníci a evakuační vozidla.

Ukrajinský dobrovolník a blogger Stanislav Buňatov navíc přišel s tvrzením, že jeho spolubojovníci byli při ústupu z Vuhledaru tak špatně organizovaní, že museli na místě nechat některé své zraněné, kteří mohou být „zastřeleni nepřítelem“.

Zelenskyj před zhruba dvěma měsíci zahájil ofenzivu do ruské Kurské oblasti, kde jeho vojáci dodnes drží část území. Cílem této akce mělo být narušit ruské zásobování a zároveň stáhnout alespoň zlomek ruských sil z Ukrajiny, aby tak ulevili svým obráncům na východní frontě. To se však evidentně nedaří.

Tagy: