Krym se stává pro Rusy smrtelnou pastí, naznačují experti. Ukrajina začíná mít v bitvě navrch

Ukrajina ve snaze osvobodit Krym za poslední roky významně pokročila a bitvu o poloostrov pozvolna vyhrává. K tomuto odvážnému tvrzení dospěla analýza listu The Kyiv Post. Podle ní Ukrajina ochromila ruskou flotilu a klíčové logistické trasy. Že se Ukrajincům na Krymu daří, uvádějí i další zahraniční média, například list The Economist.

Během války na Ukrajině se pozornost zahraničních pozorovatelů soustředí především na Donbas, kde se Rusům daří průběžně zatlačovat ukrajinskou armádu na západ. V pozadí ale od začátku války probíhá i bitva o Krym, která sice není tak intenzivní, ale její dynamika se pomalu mění.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko válčí novými drony Harpyje. Mají čínské a zakázané součástky, zjistili novináři

„Ukrajina vítězí v bitvě o Krym – a brzy se očekávají další dobré zprávy,“ uvádí v překvapivé analýze list The Kyiv Post.

Rusové sice na Krymu za roky vybudovali obranný val, podle analýzy se ale ukrajinské armádě podařilo nahlodat ruskou obranu poloostrova.

„Vzhledem k tomu, že mezinárodní pozornost je pevně upřena na postup ruské armády na východě Ukrajiny a ukrajinskou invazi do ruské Kurské oblasti, je snadné přehlédnout důležité události, které se odehrávají jižněji na Krymu,“ napsal Serhij Kuzan, předseda ukrajinského Centra pro bezpečnost a spolupráci a bývalý poradce ukrajinského ministerstva obrany.

Ukrajinci tvrdí, že jejich armáda za poslední měsíce docílila na Krymu tří strategických úspěchů. Předně zničila už zhruba třetinu Černomořské flotily. Dále pomocí raket s dlouhým doletem Ukrajinci donutili ruskou armádu stáhnout se dále na jih Krymu, čímž se stala část poloostrova více zranitelná. Do třetice pak Kyjev ochromil ruské logistické trasy a omezil schopnost Ruska zásobovat Krym.

Chystá se sabotáž?

Ukrajina si tak podle listu The Kyiv Post připravuje půdu pro potenciální osvobození Krymu. Americký generál Ben Hodges, bývalý představitel NATO a velící generál amerických sil v Evropě, dal najevo, že USA v tomto ohledu Ukrajinu bezvýhradně podporují.

„Mohli bychom dát Ukrajincům a Rusům najevo, že jsme stoprocentně pro to, aby si Krym vzali zpět, ať už to udělají jakkoli,“ řekl Hodges minulý týden televizi Al-Džazíra.

Generál ve výslužbě také odhalil další možný krok Ukrajinců. „Krym je svrchovaná Ukrajina. Pokud zbourají Kerčský most, což se podle mých předpovědí stane ještě letos, USA na brzdu šlapat nebudou,“ doplnil.

V září list Newsweek upozornil, že Kerčský most je v současnosti v katastrofálním stavu, ruské úřady se ale prý o opravu nezajímají. Další útok Ukrajinců už údajně most neustojí. Kerčský most je jedinou spojnicí Ruska a Krymu. Jeho zničení by proto významně ochromilo možnost zásobovat Krym.

Také list Business Insider informoval, že Ukrajinci tlak na Krym v letošním roce významně zvýšili. „Porážka Ruska na Krymu by byla nejen porážkou, ale i ponížením,“ řekla pro web Olga Chvostunová, pracovnice programu Eurasie v Institutu pro výzkum zahraniční politiky. Podle ní válka mezi Ruskem a Ukrajinou na Krymu začala a může tam i skončit.

A k hodnocení ukrajinských úspěchů na Krymu se přidal i prestižní list The Economist. „Ukrajina na Krymu poráží Rusko. Poloostrov se stává smrtící pastí pro kremelské síly,“ uvedl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálních bojů u Pokrovsku. Ukrajinci rozdrtili velký tankový konvoj Rusů

Tagy: