Exploze auta v Moskvě: Voják, který sloužil na Ukrajině, měl přijít o nohy. Mluví se o podvrhu

Dva lidé byli ve středu zraněni při explozi osobního auta v Moskvě, informují ruská média. Panují však rozpory v informacích o koho jde. Podle státní tiskové agentury TASS se jedná o vojáka, jenž se účastnil invaze na Ukrajinu, a jeho ženu. Agentura Interfax uvádí, že majitelem auta je důstojník generálního štábu ruské armády. Web Kommersant psal, že zraněný je pracovník ministerstva obrany, jenž sloužil ve vojenské rozvědce GRU. Později však uvedl, že šlo o shodu jmen. Šéf tajné služby FSB mezitím oznámil, že podezřelý ze spáchání útoku je v Turecku.

Exploze otřásla vozem Toyota Land Cruiser ráno na parkovišti na severu metropole. Vůz vybuchl v době, kdy do něj nastoupili muž a žena, popsal TASS. Podle mluvčí ministerstva vnitra Iriny Volkové explozi způsobila detonace neznámého předmětu. Nacházel se pod podvozkem v oblasti sedadla řidiče, podotkl TASS s odvoláním na další zdroje. Web RBK mezitím zveřejni video, které podle něj výbuch zachycuje.

ČTĚTE DÁLE: Biden byl pro Trumpa ideální soupeř, šance Harrisové jsou však velmi malé, míní Joch

„Bylo zjištěno, že vybuchlá Toyota Land Cruiser patří Andreji Torgašovovi – vojákovi, účastníkovi speciální vojenské operace, a jeho manželce. Oba byli v době exploze v autě a byli zraněni,“ uvedl podle TASS zdroj z bezpečnostních složek s odkazem na termín, který Moskva používá pro svou invazi na sousední Ukrajinu.

Kommersant původně psal, že zraněný pracoval pro ministerstvo obrany, sloužil v GRU a na starosti měl komunikaci. Také portál Baza, jenž má blízko k ruským bezpečnostním strukturám, zraněného dával do souvislosti s ruskou vojenskou rozvědkou GRU. Později Kommersant i Baza uvedly, že se jednalo o shodu jmen a zraněný byl muž se stejným jménem. Podle Bazy také on slouží v ruské armádě.

Kommersant píše, že zraněný pracoval pro ministerstvo obrany, sloužil v GRU a na starosti měl komunikaci. Také portál Baza, jenž má blízko k ruským bezpečnostním strukturám, zraněného dává do souvislosti s ruskou vojenskou rozvědkou, je prý příslušníkem GRU. Podle Kommersantu má hodnost majora.

„Majitelem vozu je plukovník, velitel jednoho z útvarů generálního štábu. Výbušnina o síle asi 500 gramů TNT byla umístěna pod sedadlem řidiče,“ citovala ale agentura Interfax svůj nejmenovaný zdroj a svou verzi zatím zmiňuje i v novějších textech k tématu. Některá média také psala, že zraněný byl také vysoce postavený příslušník jednotky raketových vojsk strategického určení v Moskevské oblasti.

Oficiálně ministerstvo vnitra oznámilo detonaci neidentifikovaného předmětu umístěného v autě a dvě oběti, podotkla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. Upozornila také na tvrzení kanálu 360.ru, který uvedl, že se mu podařilo kontaktovat Torgašovovu manželku a ta řekla, že její muž je v pořádku a informace v médiích označila za podvrh. Ve voze byl podle ní jiný člověk. Samotný Torgašov podle webů Meduza a Kommersant v rozhovoru se stanicí RT popřel, že by vybuchl jeho vůz.

Ruská média také informovala, že muž při explozi přišel o části obou nohou, žena má prý zranění způsobená střepinami a oba jsou v nemocnici.

Ruští vyšetřovatelé poukazují na možnou ukrajinskou stopu

Ruské bezpečnostní složky případ vyšetřují jako pokus o vraždu, přičemž podle jedné z vyšetřovacích verzí exploze souvisí se služební činností majitele auta, uvádí TASS. „V souvislosti s identitou oběti se pracuje i s verzí související s akcemi ukrajinských speciálních služeb a jejích agentů,“ píše Kommersant. Také Interfax uvádí, že vyšetřování pracuje mimo jiné i s verzí zahrnující „ukrajinskou stopu“.

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak už podle Meduzy popřel, že by Ukrajina měla něco společného s výbuchem auta v ruské metropoli.

Podle Bazy jsou vyšetřovatelé na stopě podezřelého, kterého prý zachytily bezpečnostní kamery, jak večer před explozí připevňuje výbušninu na podvozek auta. TASS odpoledne napsal, že vyšetřovatelé zjistili identitu podezřelého a o něco později citoval šéfa tajné služby FSB Alexandra Bortnikova, podle něhož je podezřelý už v Turecku a Rusové žádají o jeho vydání. „Spolupracujeme s Turky, ale uvidíme,“ uvedl Bortnikov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Desítky tisíc policistů, uzavřená místa i umělá inteligence. Jak Francouzi chrání olympiádu?

Tagy:
Moskva Ukrajina výbuch Kommersant GRU konflikt, válka a mír katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události