Biden byl pro Trumpa ideální soupeř, šance Harrisové jsou však velmi malé, míní Joch

Donald Trump a Kamala Harrisová

Trumpovci jdou do útoku

Americký prezident Joe Biden by byl pro svého republikánského vyzyvatele a předchůdce Donalda Trumpa ideálním soupeřem, protože by byl nejlépe porazitelný. Pro CNN Prima NEWS to řekl politolog a vysokoškolský pedagog Vysoké školy CEVRO Roman Joch. Kterýkoliv jiný kandidát demokratů je pro Trumpa těžší překážkou. Na druhou stranu však Joch zmínil, že šance viceprezidentky Kamaly Harrisové, která míří za nominací, jsou i tak velmi malé.

Harrisová má mezi demokraty jasně našlápnuto k tomu, aby si převzala volnou nominaci po odstoupivším prezidentovi Joeu Bidenovi. Jistou ji však nemá, a to ani přes to, že ji Biden otevřeně podpořil jako svoji nástupkyni.

ČTĚTE TAKÉ: Kdo místo Bidena? Ve hře je bývalá první dáma, úřadující viceprezidentka i podnikatel s vínem

„Kdybych byl demokratickým stratégem, okamžitě požaduji tzv. ‚open convention’, tedy otevřený sjezd. Ať tam vystoupí každý a každá, kdo chce kandidovat na prezidenta. A ať delegáti volí,“ řekl Joch.

Pro CNN Prima NEWS řekl, že Harrisová rozhodně není proti Trumpovi favoritkou, ačkoliv vše směřuje k tomu, že proti němu ve volbách skutečně stane. „Kamala Harrisová má proti Donaldu Trumpovi jen velmi malou šanci. Není příliš oblíbená. On naopak pluje na vlně přílivu a vítr mu vane do plachet,“ komentoval Joch.

Biden, který se po několikatýdenním nátlaku svých spolupracovníků i špiček Demokratické strany nakonec rozhodl z voleb odstoupit, podle něj udělal dobře. „Když máte jednou funkci, je těžké se jí vzdát. Joe Biden udělal správnou věc a všichni by to měli ocenit. Bůh jediný a všemohoucí ví, kolik ho to stálo sebepřemáhání,“ zmínil politolog.

Dodal, že Biden byl vzhledem ke svému vysokému věku a tomu, že často před televizními kamerami působil zmateně, pro Trumpa „ideální protikandidát, ten nejlépe porazitelný“. „Každý nebo každá další je těžší,“ zdůraznil pro CNN Prima NEWS.

Harrisová už čelí útokům Trumpova tábora

Proto by podle Jocha Trumpovi republikáni neměli na současného prezidenta zapomínat: „Asi je pro ně nejlepší svázat nového kandidáta či kandidátku s dosavadním prezidentem Bidenem.“

Pokud by demokratickou nominaci na prezidentku nakonec skutečně získala současná viceprezidentka Harrisová, bylo by to v tomto ohledu pro republikány velmi snadné. Už nyní se Trump a spol. začali obouvat do nové favoritky na demokratickou nominaci ve velkém.

Jasno by u demokratů mělo být kolem 20. srpna. Právě v této době má Demokratická strana v plánu svůj sjezd. Ten měl původně jen potvrdit Bidena coby vítěze primárek, po jeho odstoupení je však nominace volná, i když se odhaduje, že největší šance má právě Harrisová. Žádný jiný demokrat mezitím neoznámil, že by se jí chtěl v last minutě závodě o nominaci postavit.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Problém jménem Biden. Mohl by potopit i demokraty v Kongresu, míní amerikanista

Tagy: