Exsparťan přiznal velké deprese: Myslel jsem, že umírám. Rosický mě vezl do nemocnice

Do Sparty přicházel v létě 2018 s nemalými očekáváními. Rumunský fotbalista Alexandru Chipciu ale při hostování na Letné dostatečně nepřesvědčil a o rok později se vracel zpátky do belgického Anderlechtu. S odstupem v otevřené zpovědi povyprávěl, proč angažmá v Praze nevyšlo podle představ.

Hostování ve Spartě obnášelo opci. To znamená, že pokud by se Chipciu celou sezonu prezentoval v dobrém světle, mohl ho pražský klub posléze koupit. V rudém dresu v ročníku 2018–2019 odehrál 23 zápasů, poté už žádné nepřidal. Strávil rok v Anderlechtu, pak se vydal zpátky do rodného Rumunska.

Nejprve působil v klubu CFR Kluž, teď v létě přestoupil v rámci města do týmu Universitatea. Na prahu nového ročníku se rozpovídal v dokumentu z dílny PR týmu soutěže nazvané SuperLiga. A vrátil se i k neúspěšné štaci v Praze.

„Když jsem byl ve Spartě, měl jsem kvůli tátově nemoci velké deprese. Jednou jsem upadl v šatně a Tomáš Rosický (sportovní ředitel klubu, pozn. red.) se mnou jel do nemocnice. Myslel jsem si, že umírám a řekl jsem, že končím,“ vytáhl z hlavy hráč, který má reprezentační zkušenosti, děsivé vzpomínky.

Psychické potíže vyvrcholily ve chvíli, kdy jeho otec rakovině podlehl. „Když se to opravdu stalo, byl to pro mě šok. Musel jsem mluvit se dvěma psychology najednou. Vůbec jsem nemohl myslet na fotbal, protože muž, který mě k němu přivedl, zemřel. Všechny tyto chvíle jsem prožíval skrze něj,“ uvedl nyní 33letý záložník.

Díky odborné pomoci nakonec zvládl těžké životní období překonat a může se nadále věnovat tomu, co miluje a co ho živí. „Teď mám zase chuť se smát. Je potřeba zajít k psychologovi, promluvit si s ním, protože jsou situace, se kterými jste se nesetkali a které vám mohou ublížit. Poradil mi, abych držel stejný režim, věnoval se fotbalu a trénoval, protože tyhle stavy přejdou a bude to zase v pořádku,“ pokračoval majitel šesti titulů z rumunské ligy a jednoho z belgické.

Tagy:
nemocnice deprese psychické problémy AC Sparta Praha fotbal sport RSC Anderlecht CFR Kluž Alexandru Chipciu Tomáš Rosický