Extrémně silné bouřky dorazily do Česka. Lze očekávat škody na majetku, varuje ČHMÚ

Takto vypadala bouře ve středočeském Rakovníku. (Facebook/ Josef Seibert).

Počasí 24.6.2022 12:00

Do Česka dorazily extrémně silné bouřky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zasáhnou většinu území, zejména pak Jihočeský kraj, jih Středočeského kraje a západ Vysočiny. Doprovodí je přívalový déšť, krupobití a vítr v nárazech kolem 70 km/h.

Upozornění před intenzivními bouřkami platí od pátečního odpoledne do sobotního rána pro téměř celé Čechy s výjimkou Karlovarského kraje a pro západní polovinu Jihomoravského kraje.

„Během odpoledne a večera očekáváme v Čechách a na západě Moravy intenzivní bouřky doprovázené zejména přívalovými srážkami. Během druhé poloviny noci budou bouřky většinou přecházet do deště. Extrémní srážkové úhrny se pravděpodobně vyskytnou v jižních Čechách,“ upozornili již dopoledne na svých webových stránkách meteorologové z ČHMÚ.

„Krátkodobé úhrny v bouřkách se mohou pohybovat kolem 40 milimetrů, v opakovaných bouřkách a následném dešti může napršet lokálně kolem 70 milimetrů,“ uvedli meteorologové.

V oblastech, které zasáhnou přívalové srážky, bude podle meteorologů rychle odtékat voda z krajiny a déšť může zatopit níže položená místa a prudce rozvodnit suchá koryta a menší toky. „Lokálně se očekává zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo i jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Nárazy větru mohou lámat větve a vyvracet stromy. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice a problémy v dopravě,“ varovali odborníci.

Hladiny řek dosáhnou prvního a druhého povodňového stupně, krátkodobě i třetího stupně. „K vzestupům s dosažením prvního a druhého stupně může dojít i na středních a větších řekách,“ doplnili meteorologové.

Výstraha před požáry a tropy zůstává

Vedle upozornění na silné bouřky a povodňovou pohotovost zůstává v platnosti varování ČHMÚ před nebezpečím požárů a vysokými teplotami. Ještě v pátek se mohou přes tropických 30 stupňů šplhat teploty v Ústeckém a Libereckém kraji. S rizikem vzniku a šíření požárů by kvůli pokračujícímu teplému a suchému počasí měli až do odvolání počítat lidé v celé severní polovině Čech a na většině území Moravy.

„Vlivem pokračujícího teplého a převážně suchého počasí zůstává na severozápadě a severu Čech a na většině území Moravy až do odvolání v platnosti výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů. V ostatních oblastech by se mělo riziko požárů v důsledku očekávaných srážek snížit,“ dodali meteorologové.

Tagy: