Falešný bankéř s kurýrem v Praze okradli ženu o půl milionu. Policie radí, jak nenaletět

Zmanipulovaná žena předala podvodníkům přes půl milionu korun.

Podvedená žena přišla o půl milionu korun

Policisté po celé republice řeší každý týden desítky případů, kdy lidé naletí podvodníkům. Aktuálně hledají muže, který v Praze předstíral, že je kurýr. Nejdříve ale jeho spolupachatel, který se vydával za falešného bankéře, oběť zmanipuloval a tvrdil jí, že přijde o své peníze. Žena nakonec pod tlakem kurýrovi dobrovolně předala více než půl milionu korun.

Neznámý muž v případu figuruje jako kurýr. Zřejmě spolupracoval ještě s dalším podvodníkem, který se vydával za bankéře. Ten ženu po telefonu vystrašil tím, že její účty někdo napadl.

„Sdělil jí, že pro ochranu svých peněz je musí okamžitě přeposlat na jiné bankovní účty. Žena poté přeposlala padesát tisíc korun,“ uvedla CNN Prima NEWS tisková mluvčí pražské policie Kristýna Soukupová.

ČTĚTE TAKÉ: Posun v liberecké kauze: Soud uvalil vazbu na dva aktéry, zbylé policie prošetří na svobodě

To ale ještě nebyl konec. Fiktivní bankéř oběť přesvědčil, aby peníze z účtu raději vybrala a na domluvené adrese je předala kurýrovi. Šlo o více než půl milionu. Policisté teď oba podvodníky usilovně hledají.

Oběti často odevzdají finance podvodníkům dobrovolně. „Podvodníci dostávají své oběti do velkého stresu a pod časový nátlak, ty se pak nedokážou správně rozhodnout. Je důležité si pamatovat, že tímto způsobem banka nebo jiná podobná instituce nekomunikuje,“ sdělil mluvčí Policejního prezidia Jakub Vinčálek.

Podvodníci jsou i velmi vytrvalí. Nejdelší telefonát, který policisté mají zdokumentovaný, trval neuvěřitelných jedenáct hodin. „Případy falešných bankéřů jsou stále aktuální. Každý týden máme desítky oznámení o tom, že byly z jejich strany oběti podvedeny,“ dodal Vinčálek.

Nejlepší prevence je na podezřelé telefonáty vůbec nereagovat. Pokud máte nějaké informace o kurýrovi, sdělte je policii na lince 158, nebo dejte vědět do redakce Krimi zpráv.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Policie varuje před podvodníky s okapy. Seniorku z Ostravy připravili o peníze na pohřeb

Tagy:
peníze policie podvod varování kurýr Praha bankéř podvodník Policie České republiky Policejní prezidium České republiky