Posun v liberecké kauze: Soud uvalil vazbu na dva aktéry, zbylé policie prošetří na svobodě

Obviněný vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu

Soud uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s libereckou radnic

Okresní soud v Liberci ve čtvrtek odpoledne uvalil vazbu na dva obviněné v korupční kauze spojené s libereckou radnicí, potvrdila dozorující státní zástupkyně Martina Dědková. Má se jednat o vedoucího odboru správy veřejného majetku libereckého magistrátu Lukáše Hýbnera a spolumajitele liberecké firmy Investing CZ, která se zabývá projektováním staveb i investorskou a inženýrskou činností, Josefa Nadrchala. V případu rozděleném na tři části bylo obviněno sedm lidí, zbývajících pět je nadále vyšetřováno na svobodě.

„Okresní státní zastupitelství v Liberci podalo návrh na vzetí do vazby ohledně dvou obviněných, a to kvůli obavě, že by obvinění mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky nebo spoluobviněné nebo jiným způsobem mařit objasňování skutečností závažných pro trestní řízení,“ uvedla Dědková. Jeden z obviněných si podle ní proti vzetí do vazby podal stížnost, o níž bude rozhodovat krajský soud.

ČTĚTE TAKÉ: Žena v Žatci pobodala partnera. Napíchl se na nůž sám, vymlouvala se u soudu

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) v úterý zasahovali ve dvou budovách liberecké radnice a v soukromém S toweru, který vlastní stavební firma Syner Group.

Šest lidí včetně dvou vazebně stíhaných je obviněno v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací zejména v Liberci a jeden v další části kauzy kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby.

V případu rozděleném na tři části bylo zatím obviněno sedm lidí, zbývajících pět je nadále vyšetřováno na svobodě. Mezi nimi je i náměstek primátora pro majetkovou správu, sport a sportovní infrastrukturu Petr Židek (ODS).

„Aktuálně dál pokračuji v práci náměstka pro statutární město Liberec. Vzhledem k příslibu mlčenlivosti a probíhajícímu vyšetřování nemohu jakékoliv dotazy ohledně zásahu policie ČR dále komentovat,“ uvedl Židek ve čtvrtečním prohlášení pro média.

Židka se týká druhá část kauzy a hrozí mu až 12 let kvůli podezření z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Státní zastupitelství už dříve naznačilo, že šetří možnou trestnou činnost korupčního charakteru spojenou se zneužitím veřejné funkce k získání prospěchu či informační výhody pro jiné subjekty v souvislosti s majetkovými operacemi liberecké radnice. Prověřovanou osobou ze strany policie je i předseda představenstva liberecké stavební firmy Syner Group a prezident hokejového klubu Bílí Tygři Liberec Petr Syrovátko, což firma částečně potvrdila v dnešním prohlášení.

Třetí část kauzy spojené s radnicí v Liberci se podle regionálního webu Náš Liberec týká Libereckého kraje. Hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) novinářům sdělil, že v úterý podal policii vysvětlení, poskytoval další součinnost a je vázán mlčenlivostí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V opilosti shodil turistu z hradeb Špilberku. Soud poslal obžalovaného na 10 let za mříže

Tagy:
policie kauza Liberecký kraj obvinění Liberec soud korupce vazba radnice Národní centrála proti organizovanému zločinu okresní soud Lukáš Hýbner