Křik ve studiu: Okamura nařkl Bendu z podvodu. Nic jsem nefalšoval, rozčílil se matador

Marek Benda (ODS) a Tomio Okamura (SPD) v pořadu Partie

PARTIE Terezie Tománkové 8.5.2022

Z falšování rigorózní práce osočil předseda hnutí SPD Tomio Okamura v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS předsedu poslaneckého klubu ODS Marka Bendu. Benda Okamuru vyzval, aby nelhal.

Nejstarší syn disidenta Václava Bendy a dlouholetý představitel ODS Marek Benda v letech 2003–⁠2008 dálkově vystudoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni. V listopadu 2009 Benda uznal, že jeho rigorózní práce na plzeňských právech byla příliš krátká, a nesplnila tak formální požadavky. Titul JUDr. neužívá.

Okamura jej v diskuzní Partii osočil, že rigorózní práci zfalšoval. „Falšoval jste rigorozní práci. Zvětšoval jste si písmo,“ řekl Okamura. Benda jej vzápětí vyzval, aby si téma lépe nastudoval. „Přemýšlel jsem, kdy vyrazíte s tímto osobním útokem. Pravda to není. Nefalšoval jsem nic. Nelžete,“ oponoval.

Okolnosti vzniku závěrečných prací českých politiků jsou časté téma a oblíbená rétorická munice politických oponentů. Ministerské křeslo stály nesrovnalosti v závěrečných pracích v nedávné minulosti například poslankyni ANO Taťánu Malou v případě resortu spravedlnosti či Petra Krčála (ČSSD) v případě ministerstva práce a sociálních věcí.

Tagy: