Djokovič se vrátil, jásají fanoušci v Dubaji. Můj mediální obraz ale není dobrý, přiznal

Na začátku prosince se Srbskem válčil v Davis Cupu, chtěl si dát měsíc pauzu a pak se pokusit obhájit titul na Australian Open. Tenista Novak Djokovič si nakonec absenci na kurtech vinou deportace z Austrálie o dost protáhl. Až v pondělí si odškrtl první soutěžní zápas v roce 2022. V Dubaji se mu dostalo vřelého přijetí, samotná srbská jednička zvládla návrat skvěle. Otázkou je, jak to bude po skončení turnaje ve Spojených arabských emirátech.

Australská sága Novaka Djokoviče rozdělila celý svět. Coby neočkovaný přicestoval do Melbourne s dokumentem, který ukazoval, že v nedávné době prodělal covid. To byl podle pořadatelů dostatečný důvod pro to, aby mohl startovat na prvním grandslamu sezony. Jenže australské úřady byly jiného názoru a hned na letišti srbského tenistu odchytily a umístily do imigračního hotelu.

V následujících dnech slavil Djokovič nakrátko vítězství, když mu bylo vízum soudem navráceno, ale zanedlouho o něj opět přišel. Den před startem Australian Open pak musel zemi definitivně opustit.

Trénoval v Bělehradu, v jednom rozhovoru připustil, že je „ochotný zaplatit cenu za neočkovaný status“. To znamená, že se bude držet svého postoje a nepodstoupí vakcinaci, i kdyby kvůli tomu měl přijít třeba o účast na Roland Garros, které loni vyhrál.

Nemohl jsem si přát lepší přijetí

To, že si nenechal do těla vpravit vakcínu, mu však nijak nebránilo v tom, aby se vydal na turnaj do Dubaje. A od 3. prosince odehrál svůj vůbec první zápas. Duel s Italem Lorenzem Musettim vyhrál za hodinu a čtvrt dvakrát 6:3. Djokovič přiznal, že se bál, jak bude přivítán. Přece jen v Austrálii se pro svůj pokus hrát i bez očkování stal nenáviděným vetřelcem. Ale ve Spojených arabských emirátech byla situace zcela odlišná.

„Nemohl jsem si přát lepší přijetí,“ podotkl Djokovič po utkání. Ozývalo se skandování „Nole, Nole“, nechyběly srbské vlajky a celkově se zdálo, jako by se v lednu nic nestalo. „Myslím, že Dubaj je pro mě perfektním místem pro zahájení sezóny díky podpoře a fanouškům, kteří byli večer na tribunách a opravdu mě povzbuzovali, jak to jen šlo.“

Na tiskové konferenci pochopitelně čelil mnoha dotazům. Jeden z nich se týkal toho, jestli sledoval finále Australian Open mezi Rafaelem Nadalem a Daniilem Medveděvem. Legendární Španěl převedl dechberoucí výkon a získal rekordní 21. grandslam. „Snažil jsem se na to nedívat. Ale jelikož to sledovala celá domácnost, nevyhnul jsem se tomu. Každopádně Rafovi gratuluji,“ konstatoval 34letý Djokovič.

Jeho australská kauza přesáhla hranice sportu, došlo na diplomatický konflikt mezi Srbskem a Austrálií. Sám přiznává, že svůj mediální obraz si začátkem nového roku příliš nevylepšil. „Co se týče mé image, opravdu nevím. Samozřejmě, že za poslední měsíc nebylo moc pozitivních článků týkající se této situace. Ale myslím si, že se věci možná trochu posouvají. Doufám,“ uvedl.

V Dubaji útočí už na svůj šestý titul. Pět trofejí posbíral také na podniku v Indian Wells, kterému se přezdívá „pátý grandslam“. Masters v Kalifornii však na rozdíl od dubajského turnaje Djokoviče víc než pravděpodobně mine.

Sice figuruje na listině hráčů startujících v Indian Wells, nicméně kvůli tomu, že není očkovaný proti koronaviru, nesplňuje podmínky pro vstup do USA. Organizátoři s tím počítají, a tak Djokoviče ani nezahrnuli do propagačních materiálů. „Podle toho, co platí dnes, nemůžu startovat. Nesmím ani vstoupit do USA. Uvidíme, co se stane. V následujících týdnech se možná něco změní,“ zadoufal rodák z Bělehradu.

Tagy: