Fanoušci Star Treku v slzách: Zemřela žena, bez níž by se seriál neobešel. Změnila tvář sci-fi

Ve věku 86 let zemřela Jeri Taylorová, oceňovaná scenáristka, producentka, režisérka a showrunnerka, která se proslavila svou dlouholetou prací na seriálech Star Trek: Nová generace a Star Trek: Vesmírná loď Voyager, jehož byla spoluautorkou. Zemřela přirozenou smrtí 24. října v zařízení pro seniory v kalifornském Davisu, informoval deník The Hollywood Reporter.

Zprávu o smrti Taylorové potvrdil pro The Hollywood Reporter její syn Andrew Enberg. „Moje matka uspěla v průmyslu, kterému dominují muži, ale dokázala to s laskavostí a soucitem,“ uvedl a dodal: „Byla takovou starostlivou matkou pro všechny kolem sebe.“

ČTĚTE TAKÉ: Šokující odhalení herečky Bernáškové. S manželem už nejsme spolu, chodíme ale na pivo

Jeri Taylorová, rodným jménem Jeri Cecile Suer, se narodila 30. června 1938 v Evansville v Indianě. Byla jedním ze šesti dětí lékaře a učitelky matematiky. Po dokončení střední školy v Ohiu, kde byla nejlepší studentkou, vystudovala angličtinu na Indiana University a později získala magisterský titul na California State University v Northridge. Její cesta k televizní tvorbě začala v Los Angeles, kde vedla herecký workshop a režírovala místní divadelní inscenace. V roce 1979 se ale naplno pustila do psaní pro televizi, poznamenal deník Deadline.

Poprvé se prosadila jako scenáristka seriálu Quincy, M.E. v roce 1980. Během své kariéry se podílela také na dalších populárních seriálech, jako jsou MagnumJake a Tlusťoch nebo Malý dům na prérii. Její práce se vyznačovala důrazem na postavy, jejich vztahy a emoce, což se stalo i její značkou v pozdější tvorbě pro Star Trek.

Éra Star Treku

K týmu Star Trek: Nová generace se Taylorová přidala v roce 1990 během čtvrté sezóny. Rychle si získala uznání, a v šesté sezóně se stala spoluvýkonnou producentkou. V sedmé a poslední sezóně pak zastávala roli showrunnerky, což jí vyneslo nominaci na cenu Emmy za nejlepší dramatický seriál.

Ještě významnější stopu však zanechala u dalšího seriálu, Star Trek: Vesmírná loď Voyager, jehož byla spoluautorkou a showrunnerkou v prvních čtyřech sezónách. Byla průkopnicí ve svém oboru, když navrhla, aby hlavní roli kapitána lodi hrála žena. Tímto rozhodnutím se jí podařilo nejen změnit povahu seriálu, ale také výrazně ovlivnit obraz žen ve sci-fi.

Kapitánka Kathryn Janewayová, kterou ztvárnila Kate Mulgrewová, se stala důležitou součástí jejího odkazu. „Jeri Taylorová byla zodpovědná za to, že můj život nabral nový směr,“ napsala Mulgrewová na Instagramu. „Byla elegantní, učená a měla silné názory.“

Taylorová se podílela na 30 epizodách různých sérií Star Treku, nejvíce pyšná byla na epizodu The Drumhead ze čtvrté sezóny Nové generace, která se odehrávala v soudní síni. Kromě psaní scénářů se podílela také na příbězích pro Star Trek: Stanice Deep Space Nine a napsala tři romány ze světa Star Treku.

Její kolegové si ji pamatují nejen jako talentovanou scenáristku a producentku, ale také jako mentorku, která podporovala mladé autory. Brannon Braga, který převzal její povinnosti na seriálu Vesmírná loď Voyager, ji popsal jako „milovanou mentorku“, která „velkoryse sdílela své znalosti a čas“. Grafický designér Michael Okuda zase vzpomínal na to, jak Taylorová přistupovala ke své práci s lidskostí a vždy vítala nové nápady od členů týmu.

Tragická smrt dcery

Taylorová byla dvakrát vdaná. Jejím prvním manželem byl slavný sportovní komentátor Dick Enberg, měli spolu tři děti. Druhým manželem byl scenárista a producent David Moessinger, se kterým spolupracovala na několika projektech.

Do jejího života zasáhla i tragédie, když její dcera Jennifer zemřela v roce 2015 na rakovinu vaječníků ve věku 52 let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kollera ve skupině Lucie nahradí Viktor Dyk. Sen, o kterém se mi ani nezdálo, komentoval

Tagy:
film seriál manželé Star Trek celebrity Indiana The Hollywood Reporter Cena Emmy Star Trek: Vesmírná loď Voyager Kate Mulgrewová umění a zábava umění, kultura, zábava a média média a zábavní průmysl produkty a služby ekonomika, obchod a finance společenská rubrika Jeri Taylor