Fantastičtí Slováci. Hokejisté přetlačili USA a budou hrát o olympijské medaile

Slovenští hokejisté porazili ve čtvrtfinále zimních olympijských her v Pekingu USA 3:2 po nájezdech a po 12 letech si zahrají o medaile. Jediný nájezd proměnil Peter Cehlárik, na druhé straně všechny pokusy USA vychytal brankář Patrik Rybár.

Skóre čtvrtfinálového zápasu, do kterého coby jasný favorit vstupovali Američané, otevřel ve 12. minutě teprve 17letý supertalent Juraj Slafkovský. Na konci první třetiny však vyrovnal Nick Abruzzese a v průběhu druhé poslal USA do vedení Sam Hentges.

Slováci se ovšem nevzdali a i nadále odstřelovali americkou branku stráženou Straussem Mannem. I Američané měli řadu šancí, které však buď kryla slovenská obrana, nebo Patrik Rybár v bráně. Slováci navíc přežili i několik amerických přesilovek včetně situace pět na tři.

Slovenská spása přišla jen pár desítek vteřin před koncem základní hrací doby, když se při hře bez brankáře prosadil kapitán Marek Hrivík.

Prodloužení vítěze nepřineslo, nikdo z hráčů se nedokázal na ledě prosadit. Na šance však byla tato nadstavba velmi bohatá. Hra se přelévala nahoru a dolů, ale více možností kupodivu měli outsideři ze Slovenska. Vždy však dokázal zakročit brankář Mann.

Rozuzlení tak přišlo až v nájezdech. První tři série se nikdo nezvládl prosadit a brankáři Mann s Rybárem vedli mezi sebou gólmanský souboj. Napětí rozsekl až na konci čtvrté série slovenský forward Peter Cehlárik, který forhendovým blafákem překonal amerického brankáře. Poslední Američan a kapitán týmu Andy Miele stejně jako jeho spoluhráči pak nedokázal vyzrát na Patrika Rybára.

Slováci tak začali slavit, vrhli se na ledovou plochu a zasypali Rybára. Mezi čtyřkou nejlepších na olympijských hrách jsou po dvanácti letech. Naposledy se jim to povedlo na hrách ve Vancouveru v roce 2010. Tehdy však tým plný veteránů pod vedením hvězdného obránce Zdena Cháry skončil čtvrtý bez medaile. Nynější tým má nyní šanci na reparát.

Tagy:
Peking Slovensko Olympijské hry hokej USA Zimní olympijské hry v Pekingu 2022 ZOH 2022 Peter Cehlárik Patrik Rybár