Český hokej řídí nýmandi, kritizuje Hadamczik. Bez cihel barák nepostavíš, dodává Jágr

Bývalý trenér národního týmu, dnes prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik

Legendy hodnotí stav českého hokeje

Více než pět sezon vedl jako trenér hokejovou reprezentaci a z mistrovství světa přivezl jedno stříbro a dva bronzy. Pohled na současný stav českého hokeje ale Aloise Hamadczika rozhodně netěší. A nemůže za to jen zpackaná zimní olympiáda v Pekingu, změny by podle něj měly nastat ve vedení svazu. Servítky si navíc nebere ani legendární Jaromír Jágr, který slaví padesátiny.

„Když nevyhrajete ani jeden zápas v základní hrací době a vypadneme v předkole play-off, tak to nemůžeme hodnotit kladně,“ řekl Hadamczik redakci CNN Prima NEWS o vystoupení národního týmu na zimní olympiádě v Pekingu.

Češi nakonec vypadli v předkole play-off po prohře 2:4 se Švýcarskem a zaznamenali nejhorší výsledek v historii. Na medaili z velké mezinárodní akce tak seniorský tým čeká od roku 2012.

Podle Hadamczika není krize záležitostí jediného turnaje, jde o výchovu mládeže. „Máme zkušené hráče, ale nemáme vůbec střední generaci a mladé kluky,“ narážel nejen na věkový průměr Čechů v Pekingu, který atakoval 30 let.

Stejný názor má také legenda českého hokeje Jaromír Jágr. „Jako kdybys neměl cihly a chtěl postavit barák. Před 20 lety jsme to v klidu stavěli. No jasně, ale my měli ty cihly,“ zavzpomínal na dobu, kdy český hokej sbíral na přelomu tisíciletí jeden úspěch za druhým včetně zlatého hattricku z mistrovství světa.

Šlégr velí začít konat, co s Pešánem?

Podle bývalého hokejisty Jiřího Šlégra, který je stejně jako Jágr olympijský vítěz z Nagana 1998, si nemůžeme po Pekingu nic nalhávat. „Nebudeme říkat, že se nic nestalo. Stalo se, jsme devátí na olympiádě, nejhorší výsledek všech dob. Je potřeba konat,“ podotkl.

Hadamczik navíc zdůraznil, že český hokej se dělá špatně už 15 let. „Vedení, které tam je, si to nepřipouští a obelhává sportovní národ. Sedí tam pořád ti stejní lidi a sportovní úsek řídí samí nýmandi, kteří tomu dávají špatný ráz,“ nešetřil kritikou.

Bez radikálního řezu na Českém svazu ledního hokeje (ČSLH) se prý nic nezlepší. „Ti lidi nemají soudnost. Kdyby mělo být po mně, hodnotící konference po olympiádě by byla volební. Cesta výchovy, kterou jsme teď měli, nevedla k ničemu. Vrátil bych se ke kořenům našeho hokeje a vytvořil bych u nás konkurenci. Možnost tady je,“ vzkázal.

Na samotné hráče, kteří v Číně reprezentovali, se ale nezlobí, podle něj bylo vidět, že vůle a hlad po úspěchu tam byl. „Mužstvo ale bylo složeno generačně hodně vysoko. Chyběla mi energie Davida nebo Adama Musilů. Viděl bych dalších pět nebo šest kluků, kteří by se na hřišti za výsledek rvali. Když tam dáte hlavu, ale nemáte souboje a agresivitu, jste všude pozdě,“ vyčetl.

Po turnaji se hlasitě mluví o konci trenéra Filipa Pešána. Podle některých expertů či bývalých hokejistů by měl rezignovat sám. Jeho pozici bude v dalších dnech řešit i samotný svaz.

„Příští týden je výkonný výbor a tam se budeme celou tou situací kolem olympiády zabývat. Včetně samozřejmě personálních záležitostí, což je logické vyústění toho, jak to dopadlo,“ uvedl prezident ČLSH Tomáš Král.

Tagy: