Farhan: Válek používá salámovou metodu. Vzpoura lékařů péči neohrozí, může ji ale zpozdit

Kamal Farhan

K VĚCI 2.10.2023

Vzpoura lékařů neohrozí akutní péči, ale může dojít ke zpoždění plánovaných zákroků. Tak reagoval v pořadu K věci na CNN Prima NEWS stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) na informaci, že na prosinec přesčasovou práci vypovědělo již téměř pět tisíc lékařů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek podle něj nekomunikuje a používá „salámovou metodu“.

„Co se pacientů týká, nebudeme strašit, akutní péče nebude ohrožená, ale samozřejmě může dojít ke zpoždění některých plánovaných výkonů. Musí dojít ke změně organizace práce, což nejvíce pocítí ředitelé nemocnic,“ uvedl Farhan.

Podle stínového ministra bude v prosinci vypadat situace tak, že pacient bude například na běžnou operaci čekat dva až tři měsíce namísto jednoho.

K TÉMATU: Vzpoura lékařů proti přesčasům uspěla. Vláda chce jejich rozsah opět snížit, řekla poslankyně

Novela zákoníku práce vešla v platnost v neděli, k dnešnímu dni podalo výpověď okolo 4 900 lékařů, oznámili mladí lékaři na sociálních sítích. Sběr výpovědí z prosincových přesčasů provádí Sekce mladých členů České lékařské komory v reakci na novelu zákona, která přinesla navýšení dobrovolné přesčasové práce lékařů na dvojnásobek.

Farhan současný stav označil za „nekompetentnost a nekomunikaci“ ministra zdravotnictví. „Dneska, kdy už novela platí, ministr říká, že nesouhlasí. Už mi to přijde jako v té pohádce – odvolávají to, co odvolali,“ okomentoval Farhan. „Je to prostě salámová metoda, ten člověk už jenom slibuje a nic neřeší.“

Mladí lékaři avizovali, že další setkání s ministrem Válkem a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou proběhne 20. října. To je podle Farhana pozdě: „Takovou situaci by měl pan ministr (Válek) řešit na denní bázi, a ne odkládat jednou za dva měsíce.“ Oba ministři se s mladou sekcí sešli před třemi týdny.

Stínový ministr zdravotnictví se v pořadu vyjádřil také k nedostatku léků nebo hrozícímu „odlivu“ lékařů kvůli odchodům do důchodu. Na celý rozhovor se podívejte ve videu výše.

Tagy: