Vzpoura lékařů proti přesčasům uspěla. Vláda chce jejich rozsah opět snížit, řekla poslankyně

Michaela Šebelová

Dopady novely zákoníku práce na nedostatek lékařů

Vláda je ochotná vrátit novelou navýšené přesčasy pro zdravotníky na jejich původní rozsah. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekla poslankyně hnutí STAN Michaela Šebelová. Proti novele, která vešla v účinnost 1. října 2023, se okamžitě ohradila řada zdravotníků. Přesčasovou práci v prosinci podle sekce mladých lékařů České lékařské komory vypovědělo až 4 900 doktorů.

Prosincovou přesčasovou práci dosud vypovědělo asi 4 900 lékařů. Na Facebooku o tom informovala Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK). Podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) z roku 2022 je v akutní péči, která se týká zejména práce v nemocnicích, asi 23 153 lékařských úvazků. Nyní doktoři protestují proti legalizaci možnosti sloužit ročně až 832 přesčasových hodin, dosud zákoník práce počítal s polovinou.

A CO V ŘÍJNU? Pokračuje sběr výpovědí z prosincových přesčasů. Až na výjimky totiž nemají výpovědní lhůty! Pokud jste...

Posted by Sekce mladých lékařů ČLK on Sunday, October 1, 2023

„Zpětně si myslím, že jsme neodhadli náladu ve zdravotnictví, a to zejména mezi mladými lékaři, kteří oprávněně očekávali od novely zákoníku práce, že nebude chtít pokračovat v tom stávajícím systému. Proto jsme nyní připraveni v urychleném řízení tu opravdu kontroverzní část novely zákoníku práce vyjmout a vrátit přesčasy na původní rozsah,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS Šebelová a dodala, že věří, že takové řešení bude lékaři akceptováno.

ČTĚTE TAKÉ: Kubek: Novela o přesčasech dělá z lékařů podlidi. Nikoho k nim nenutí, oponuje Philipp

Mladí lékaři už dříve uvedli, že dobrovolná přesčasová práce je na některých pracovištích vynucována, problémy jsou podle nich nyní i s podáváním jejích výpovědí. „Z mnoha nemocnic máme informace o nečistých praktikách odmítání převzetí výpovědí, požadováním výpovědí z celého pracovního poměru a dalších,“ uvedli zástupci sekce mladých lékařů.

Novela zákoníku práce by podle Šebelové mohla po vykomunikování s opozicí projít ve zrychleném řízení. „Aby od 1. ledna platila v té původní verzi. Tedy ty přesčasy by se pohybovaly maximálně kolem 400 hodin,“ slíbila.

Je ale otázkou, zda se zdravotníci s úpravami spokojí: „Reálný stav je nevyhovující, nesmíme se uspokojit s kosmetickými úpravami beztak ignorované legislativy. Žádáme takový zákoník práce, který bude možné dodržovat a následně i kontrolovat. Žádáme adekvátní ohodnocení již za práci v základní pracovní době a změny v postgraduálním vzdělávání lékařů,“ uvedli zástupci sekce a připomenuli, že 20. října se mají setkat s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) a ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

PŘIPOMEŇTE SI: Sporné přesčasy pro zdravotníky začnou platit. Pavel podepsal novelu zákoníku práce

Tagy:
lékaři Česká lékařská komora legislativa zákoník práce Michaela Šebelová zdravotnictví přesčasy stížnosti novela zákoníku práce