Výroba penicilinu v Česku? Další Válkův balonek, nelze podporovat jen jeden lék, říká Farhan

Kamal Farhan

Farhan o výrobě penicilinu v Česku

Oznámení ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) o možném obnovení výroby penicilinu v Česku je nesystémovým krokem a dalším vypuštěným „balonkem“, zhodnotil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO). Není podle něj jasné, jakým způsobem by výroba probíhala, a zároveň je potřeba podporovat produkci u širší škály léků.

Podporovat domácí výrobu penicilinu je podle Farhana potřeba, Válkův postup mu však nepřijde správný. „Obávám se, že je to bohužel zase jeden z nesystémových kroků pana ministra, takový balonek. Musíme si říct, co znamená zajištění výroby. Je to výroba účinné látky? Je to výroba penicilinu jako takového, nebo pan ministr doveze tablety ze zahraničí a v Česku je zabalí? To vše je výroba,“ komentoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Není nereálný, ale ani nejsprávnější, říká expert o Válkově plánu na výrobu penicilinu

Stínový ministr věří, že je potřeba komplexnější přístup. „Nelze podporovat výrobu jen u jednoho léku, je potřeba ji systematicky podporovat u kriticky definovaných léků, jako to dělají v zahraničí. Musíme podporovat farmaceutický průmysl jako celek, dnes dotujeme potraviny, dotujeme kdeco, a musíme si říct, nakolik důležité pro nás jsou léky. To není jenom ad hoc říci: dovezeme, připravíme, zajistíme,“ zhodnotil.

Válek: Jednání probíhají úspěšně

Ministr Válek by chtěl výrobu penicilinu spustit v České republice do roku a půl, v současnosti prý probíhají jednání s možnými výrobci. „Zatím se zdá, že jednání probíhají velmi úspěšně. Předpokládám, že budou ještě půl roku, možná déle, trvat. Chci mít jistotu, že pokud se spustí výroba, tak lék bude sloužit samozřejmě nejen, ale hlavně pro občany žijící v České republice. A že ho bude v České republice dostatek, což je typický příklad penicilinu,“ sdělil novinářům.

Mimo zprávu o spouštění výroby zopakoval, že aktuálně má být zajištěno 300 tisíc balení penicilinu. „V jednotlivých měsících se dodávky postupně realizují. Netýká se to jen pevných tablet, ale také dětských sirupů,“ přiblížil ministr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nemocnici Na Homolce žalují zaměstnanci. Nemáme přestávky ani na jídlo, tvrdí

Tagy:
zdravotnictví léky výroba Vlastimil Válek Ministerstvo zdravotnictví České republiky penicilín Kamal Farhan