Expert o Válkově plánu vyrábět penicilin v Česku: Není nereálný, ale ani nejsprávnější

Ministr Vlastimil Válek představil ambiciózní plán k řešení nedostatku léků v Česku.

Ministr Válek představil ambiciózní plán k řešení nedostatku léků v Česku

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přišel s ambiciózním plánem. Do roka a půl by chtěl v Česku rozjet výrobu nedostatkového penicilinu. Jeho úřad o tom již začal jednat s držiteli příslušných licencí. Médiím prozradil, co vše je podle něj třeba zajistit, aby se situace kolem výpadku léků stabilizovala. Výkonný ředitel Asociace velkodistributorů léčiv Tomáš Votruba pro CNN Prima NEWS dodal, že vize o zdejší výrobě medikamentu „není nereálná“, nepovažuje ji však za nejsprávnější.

„Jednáme s několika potenciálními závody, které by mohly splňovat podmínky pro výrobu například penicilinu. Zatím se zdá, že jednání probíhají velmi úspěšně. Předpokládám, že jednání budou ještě půl roku, možné déle, trvat. Ve chvíli, kdy je dokončíme, tak seznámím premiéra a vládu s výsledkem,“ vzkázal pro média Válek.

Zdůraznil, že nechce opakovat chyby svých předchůdců. „Chci mít jistotu, že pokud se spustí výroba, tak lék bude sloužit samozřejmě nejen, ale hlavně pro občany žijící v České republice. A že ho bude v České republice dostatek, což je typický příklad penicilinu,“ pokračoval s tím, že aktuálně má být zajištěno 300 tisíc balení penicilinu. „V jednotlivých měsících se dodávky postupně realizují. Netýká se to jen pevných tablet, ale také dětských sirupů,“ přiblížil ministr.

ČTĚTE TAKÉ: Léková krize nekončí. Podívejte se, které medikamenty budou během podzimu chybět

Výkonný ředitel Asociace velkodistributorů léčiv Votruba pro CNN Prima NEWS podotkl, že plán Válka s výrobou penicilinu v Česku není nereálný. „Výroba penicilinu tady historicky v Roztokách byla. Pokud se najde závod, továrna, která bude penicilin schopna finalizovat – nepředpokládám, že by chtěl ministr vyrábět přímo účinnou látku, ale možná i ji – tak to není vyloučené,“ sdělil.

Bude situace ekonomiky únosná?

Navzdory tomu si není jist, zda se jedná o „nejsprávnější plán“. „Chce to podrobnou analýzu, udělat si představu, kolik se toho bude potřebovat. Zda množství, které vyrobíme, bude ekonomicky únosné – jestli ho spotřebujeme, nebo udáme někam do zahraničí,“ pokračoval Votruba.

Penicilin je v otázce nedostatku léků na prvním místě. „Minulý týden v pondělí nebo v úterý přišlo 30 tisíc balení, v pátek jsme měli vyprodáno. Aktuálně je lék v lékárnách. Přespříští týden by mělo přijít dalších 40 tisíc balení. Někdy je měsíční spotřeba i 50 tisíc balení. Proto dodavatel chystá další vyšší desítky tisíc balení. Tudíž si nejsem jist, že bude tento problém dlouho přetrvávat,“ vysvětloval. Připomněl, že incidenci spály a angíny na začátku roku nikdo nečekal.

„Spotřeba penicilinu tak extrémně vyběhla. To jsou věci, kdy hrajete s příliš mnoha neznámými,“ sdělil Votruba. Nedokáže říci, zda letos bude penicilinu oproti loňskému roku dostatek. „Víme, jak bude vypadat situace s angínou a spálou? Až mi na to někdo odpoví, tak mohu říct, zda ho bude dostatek. Je velmi těžké predikovat incidenci nemocí. Podle mě se ale situace v průběhu podzimních měsíců uklidní. Ale mohu se mýlit,“ dodal.

O léky je nouze i kvůli „socialistickým“ cenám. Kdo je podle lékaře viníkem, se dozvíte v přiloženém videu:

Sám ministr sdělil, že problém s léky „je, bude a bude dlouhodobý“. „Zásadně se změnila situace s výrobou aktivních látek. Budeme trvat na tom, aby se obecně zvýšila odolnost evropského trhu. Mě ale zajímá Česká republika a abych měl v této chvíli dostatek léků,“ zdůraznil Válek s tím, že medikamentů následně musí být dostatek, aby se pokryla spotřeba českých pacientů.

Zároveň se však podle ministra musí hledat paralelní cesty. „Tedy zvýšit množství těch, kteří léky budou dodávat, aby zde nebyl monopol, podpořit výrobu, protáhnout Sněmovnou zákon – který mimo jiné umožní, aby distributoři dodávali lék do všech lékáren, i těch nejmenších, a pacienti pak měli přesné informace o tom, kde je lék dostupný. A poslední věc? Mimořádné dovozy léků, které se nám loni podařilo v Parlamentu přijmout. Díky tomu jsme dovezli několik set balení,“ dodal Válek.

Tagy: