Farmaceutický expert: Předpokládám, že vakcína proti koronaviru bude v Česku příští rok

Jakub Dvořáček v Interview

INTERVIEW 4.11.2020

Dlouho očekávaná vakcína proti koronaviru by mohla do Česka dorazit na začátku roku 2021. V pořadu Interview na CNN Prima NEWS to předpověděl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. Prozradil také, že nejdále je s výrobou americká společnost Pfizer, která by mohla první výsledky klinického testování zveřejnit během několika týdnů.

„Mám pocit, že slova amerického prezidenta Donalda Trumpa se naplní. Minimálně společnost Pfizer informovala o tom, že by měla předložit výsledky klinického hodnocení ještě v listopadu. Poté rozhodne lékařská komora. V první fázi by vakcína mohla být hotová v rozsahu desítek až stovek milionů kusů,“ nastínil průběh výroby Dvořáček.

S krátkým zpožděním by se tak vakcína mohla dostat i do Česka. „První dávky by se mohly objevit v letošním roce. Tři miliony balení, které si s Evropskou unií od společnosti AstraZeneca Česko předjednalo, by mohly dorazit začátkem února 2021,“ myslí si Dvořáček a dodává, že tři miliony dávek stačí k proočkování jednoho a půl milionu lidí.

Tento počet ale podle ředitele AIFP nebude stačit ani na to, aby se proočkovali pracovníci v kritických zaměstnáních a občané z rizikových skupin, kam by vakcína měla putovat nejdříve. „Já počítám lidi starší 65 let, ale s tím číslo 1,5 milionu nevychází. My bychom měli počítat se 2,5 miliony, ale to záleží na tom, jak je nastavena strategie ministerstva zdravotnictví,“ prohlásil Dvořáček.

Mohli jsme mít dvakrát více

Česko ale podle něj mělo možnost získat od společnosti AstraZeneca až šest milionů dávek. „Neudělali jsme to a vakcína směřuje do států mimo Evropskou unii, jako je například Norsko nebo Island. Předchozí ministr zdravotnictví Roman Prymula totiž řekl, že chce mít na výběr z více společností,“ řekl Dvořáček. Jenže firem, které dotáhnou vakcínu ke zdárnému konci, podle něj nebude mnoho.

„Jednání s Pfizerem se teď rozbíhají úplně stejně, jako tomu bylo na jaře se společností AstraZeneca. Právě Astra ale bude jednu dávku prodávat, a to už je jisté, za 70 korun. To je opravdu hranice výrobní ceny,“ doplnil Dvořáček.

Tagy:
Norsko léčba vakcína CNN Prima NEWS Martina Kuzdasová Interview Roman Prymula Evropská unie Česko koronavirus Donald Trump AstraZeneca Jakub Dvořáček Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Pfizer Ministerstvo zdravotnictví České republiky vakcína proti COVID-19