Na vývoji vakcíny proti covidu se v USA podílí český vědec. Stačí i čtvrtinová dávka

injekční stříkačka

INTERVIEW 30.10.2020

Americká laboratoř, kde pracuje i český molekulární biolog Michal Gaži, provádí testování potenciálních vakcín a léků – primárně proti ebole nebo viru Marburg. Po vypuknutí pandemie COVID-19 se na ni ale obrátily farmaceutické firmy s prosbou, aby testovala jejich vakcíny a léky na tuto nemoc. Mimo jiné nadějnou látku americké společnosti Regeneron. Vědecký pracovník Texas Biomedical Research Institute Gaži byl hostem Lucie Hrdličkové v pořadu Interview.

Regeneron ve středu zveřejnil první výsledky testování u 800 pacientů s lehčím průběhem nemoci. „Podle zveřejněných dat došlo u pacientů ke čtyř až desetinásobnému snížení virové zátěže. Dále doba léčby byla zkrácena v průměru o pět dní. Zajímavé také je, že byla potvrzena dostatečně vysoká koncentrace léků v krvi pacientů i měsíc od podání dávky,“ uvedl Gaži.

Bylo podle něj navíc prokázáno, že i čtvrtinová dávka léku má stejnou účinnost jako původně zamýšlené množství, které se mělo lidem dávat. To znamená, že dostupnost látky pro pacienty se tímto zjištěním zvedla čtyřnásobně.

Nyní se čeká na konečné zveřejnění všech výsledků. Ty jsou podle molekulárního biologa konzultovány s FDA, obdobou českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Pokud půjde všechno tak, jak má, vydá institut povolení pro distribuci mezi běžné pacienty.

Gaži odhaduje, že ke konci roku by Regeneron mohl dostat povolení k běžnému využití. „Potom záleží, jak dlouho bude Regeneronu trvat, než zvýší výrobní kapacitu, aby dodal tuto látku do celého světa nebo do Spojených států především,“ řekl.

Látkou se léčil Trump

Lék od Regeneronu nejen chválil, ale i využil americký prezident Donald Trump. U něj bylo použito osm gramů látky, což je podle Gažiho velké množství, takže se podával i infuzí. Prezident poté sliboval léčivou látku pro statisíce lidí. „Máme před volbami, takže politici slibují všechno možné. Ale je pravda, že Regeneron má v tuto chvíli vyroben asi milion dávek na skladě a čeká se na úspěšné dokončení klinických testů,“ sdělil biolog.

Dříve trval vývoj každého léku 10 až 15 let. S nástupem pandemie – díky průběžnému konzultování výsledků a odhodlání farmaceutických firem – se interval podařilo zkrátit na rok, což je podle českého odborníka naprosto nevídaný jev. Vzhledem k tomu, že by látka byla podávána nejširší veřejnosti, je důležitá její bezpečnost.

„Pokud si představíte, že látku budeme dávat většině populace, tak pokud i jedna tisícina pacientů vykáže nějaké vedlejší účinky, znamená to, že poté, co naočkujeme miliardu lidí, budeme mít milion lidí s potížemi, a to si samozřejmě FDA a všechny regulační úřady uvědomují. Věřím, že nebudou podléhat společenskému tlaku na co nejrychlejší uvedení léku na trh,“ uvedl Gaži.

Předklinické testy na opicích

Většina velkých farmaceutických firem, které jsou ke vzniku léku blízko, oznámila, že ho budou vyrábět pouze za pokrytí výrobních nákladů a bez nároku na zisk.

Rusové už začali údajně očkovat svojí vlastní vakcínou Sputnik. Před pár hodinami ale oznámili, že nemají dostatek látky na další vývoj. „Já vím, že firmy v Číně a Rusku už začaly s očkováním veřejnosti. Problém těchto východních firem je, že nezveřejnily žádné výsledky klinických testů, takže já nemám informace a nedovedu vysvětlit, kde by mohl být problém,“ okomentovat situaci Gaži.

Texas Biomedical Research Institute dělal předklinické testy na opicích. „Z mého pohledu jsou monokulární protilátky, jako je právě lék od Regeneronu, velice dobře tolerovány lidským organismem, protože to jsou původně lidské protilátky,“ řekl biolog.

I přesto, že se podílí na vývoji důležitého léku, si Gaži přijde v celém procesu jako dělník. Nicméně je hrdý na to, že se do něj mohl jako Čech zapojit. „Když ve tři hodiny ráno analyzuji vzorky a vím, že ještě musím napsat zprávu, kterou musím ráno odeslat dál, tak mi pomáhá si uvědomit, že ta práce má skutečně smysl a že takto aspoň trochu mohu přispět k vývoji léčiv,“ dodal na závěr rozhovoru Gaži.

Rozhovor Lucie Hrdličkové s Michalem Gažim si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: