Farský: Konečná dělá vše, aby vyhrálo Rusko. Prodlužujete konflikt, odvětila politička

Europoslanec Jan Farský (STAN) a europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM)

Jan Farský, Kateřina Konečná, Petros Michopulos, Thomas Kulidakis, Petr Pelikán, Petr Hladík

Europoslanec Jan Farský (STAN) obvinil svoji kolegyni z Evropského parlamentu Kateřinu Konečnou (KSČM), že napomáhá Rusku ve válce na Ukrajině. Podle političky naopak členové vládních stran svými rozhodnutími podporují prodlužování konfliktu. Oba europoslanci byli hosty pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Farský poukázal na vysokou morálku ukrajinské společnosti. „Osmdesát procent ukrajinského národa chce bojovat,“ uvedl. „Tady i na půdě Evropského parlamentu vidím od paní Konečné, že dělá všechno pro to, aby na Ukrajině vyhrálo Rusko,“ dodal Farský. V této souvislosti připomněl její postoj k rezoluci o trvalé podpoře Ukrajiny, kterou nedávno přijal europarlament. Konečná hlasovala proti.

ČTĚTE DÁLE: Demonstrace proti Azovu v Praze. V tašce byla maketa nástražného výbušného systému

„Na rozdíl od vás chci válku ukončit. Hlasovala jsem proti tomu, aby naši občané dopláceli na to, že se tam posílají zbraně,“ uvedla Konečná s tím, že proti dodávkám zbraní ukrajinské armádě se zasazuje již od počátku konfliktu v únoru 2022.

A nehodlá s tím přestávat ani v budoucnu. „Vždycky budu hlasovat proti tomu, abychom posílali další a další zbraně a prodlužovali konflikt. Zvláště ve chvíli, kdy jsem zástupce Evropského parlamentu a tedy i Evropské unie, která vznikla jako mírový projekt,“ prohlásila.

Farský s ní ale nesouhlasil. „Chcete, aby vyhrálo Rusko. Děkuji, že opakujete to, co tady sto let už komunistická strana dělá, a neukazujete nic nového. Alespoň máme přehled a nemusíme z toho být zmatení,“ konstatoval s odkazem na éru Sovětského svazu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proruská špíno, pustila se Gregorová do Dostála. Ukrajinské uprchlíky spojoval s neonacisty

Tagy: