Farský: Řetězce obírají lidi, s vysokými cenami se smířit nelze. Vildumetzová označila viníka

Jan Farský (STAN), poslankyně za ANO Jana Mračková Vildumetzová

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Bývalý poslanec české Poslanecké sněmovny Jan Farský (STAN) v nedělní Partii prohlásil, že s vysokými cenami potravin se smířit nelze. Podle něj řetězce obírají zákazníky. Poslankyně z hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová se ale domnívá, že část viny nese i vláda – konkrétně ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Obchodní řetězce oznámily, že navzdory slibům vlády dojde od příštího roku k dalšímu zdražování potravin. Podle Farského je takový postoj nepřijatelný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Potraviny zlevní, řetězcům hrozí pokuty, říká Kupka. Vládě se nepovedlo nic, opáčil Kolovratník

„Podle mě se s tím smířit nejde. Je otázka, co s tím. Je zásadní role Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Nechápu, jak je možné, že jsou potraviny o tolik dražší než v Polsku. To nejde odůvodnit cenami energií. Jak je možné, že dlouhodobě obírají české zákazníky. Úřad má pravomoc, aby hlídal, aby si řetězce nelezly do zelí a konkurovaly si. Vláda může vyvíjet jen neformální tlak,“ sdělil bývalý poslanec.

Podle něj tedy selhává Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který by měl zabránit spolčení řetězců. S tím v Partii souhlasil i europoslanec Jiří Pospíšil.

„Ve chvíli, kdy řetězce a potravináři hlásí rekordní zisky, tak to není o ceně. Vláda a energie by byly na vině, pokud by řetězce neměly velké zisky. Máme velké výrobce, konkurence je malá. Musí do toho vstoupit stát. Odborníci se shodují, že antimonopolní úřad selhává v posledních 15 letech. Nesbírá data o cenách potravin. Většina odborníků se shoduje, že v Česku funguje minimálně oligopol,“ řekl v Partii.

Nese vinu ministr?

Poslankyně z hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová ale v diskuzi kontrovala tím, že úřad není jediný na vině. Podle ní má vláda reálnou možnost cenové klima ovlivňovat. Vinu za zdražování proto hází na ministra zemědělství Výborného.

„Vláda má určitě nástroje.V čele ministerstva zemědělství stojí ministr zemědělství, který je nekompetentní. Nekomunikuje s obchodními řetězci, nepřináší změnu legislativiy, aby nebyly tak velké marže. Nějaká cesta je. Vláda přišla s tím, že sníží DPH na potraviny o tři procenta. Potravinové řetězce přišly s tím, že se potraviny zdraží o deset procent. Obchodní řetězce si nechají 13 miliard korun a lidé budou mít drahé potraviny,“ uvedla.

Marže řetězců přímo ve studiu ilustrovala na jablku. Zmínila, že pěstitel a dodavatel takové jablko údajně prodává řetězcům za deset korun za kilogram a k tomu štiplavě dodala: „A jistě víte, za kolik se v regálech prodává.“

Tagy:
pořady CNN Prima NEWS Jan Farský Partie Terezie Tománkové Karla Maříková Jiří Pospíšil Jana Mračková Vildumetzová