Farský se mandátu poslance vzdát nemůže. Brání mu v tom odcestování do USA, tvrdí Blažek

Jan Farský

PARTIE Terezie Tománkové 23.1.2022 11:55

Poslanec hnutí STAN Jan Farský již odletěl do Spojených států na několikaměsíční studijní pobyt. Ačkoli se nakonec pod tlakem rozhodl vzdát svého mandátu, v současné době tak učinit nemůže. Uvedl to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). „Pokud nenalezne právnické řešení, bude muset přiletět,“ řekl v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS.

„Jan Farský tím, že odcestoval, se mandátu nemůže vzdát. Notářským podpisem v USA není schopen to udělat,“ řekl ministr spravedlnosti Pavel Blažek v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS. Nyní podle svých slov zjišťuje, jak zařídit, aby Farský mohl v souladu s platnými pravidly opustit své poslanecké křeslo.

„Jak se český poslanec může vzdát mandátu, když je v cizině? S tím se nepočítalo. Myslel, že to udělá z USA. Je to asi velký právní problém. Pokud do týdne nenajdeme právnické řešení, tak bude muset přiletět,“ dodal k případu Farského Blažek.

Farského kritizoval i premiér Fiala

Poslanec hnutí STAN Jan Farský po několikadenní kritice z řad některých politiků dospěl k rozhodnutí, že se svého mandátu vzdá. Oznámil to ve čtvrtek po půlnoci na Twitteru poté, co ho k rezignaci vyzvalo předsednictvo hnutí. Farský čelil kritice za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce.

„Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance,“ uvedl Farský na sociálních sítích. Podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka hnutí situaci kolem nepřítomnosti Farského v Česku podcenilo.

Farský začátkem minulého týdne oznámil, že Fulbrightova komise podpořila jeho projekt a že získal prestižní stipendium. Vzdal se poslaneckého platu a pozice šéfa klubu STAN a přislíbil, že i ze stáže se případně vrátí na klíčová hlasování. Do Spojených států odletěl o víkendu. Opoziční politici Farského obvinili z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Kritizoval ho i předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Tagy: