Fenka Viky změnila paničce život, pak přišla rána. Karolína shání peníze na psího asistenta

V 28 letech bojuje Karolína s řadou zdravotních překážek. Od narození trpí dětskou mozkovou obrnou (DMO), je zcela odkázaná na invalidní vozík, často se potýká se silnými epileptickými záchvaty a ke všemu trpí vážnou oční vadou. Život se jí však změnil ve chvíli, kdy se s manželem rozhodli pořídit asistenčního psa. Fenka Viky Karolíně život nejen usnadnila, ale také ho zaplnila, stala se novým členem rodiny. Nečekaná rána v podobě vážného onemocnění asistenčního psa nutí Karolínu hledat prostředky na pořízení nového čtyřnohého parťáka. S žádostí o pomoc se obrací na veřejnost.

„Jmenuji se Karolína Beroušková a je mi 28 let. Bohužel, vážných diagnóz se u mě sešlo víc najednou. Od narození trpím dětskou mozkovou obrnou. I když jsem s nemocí bojovala, poctivě rehabilitovala a opravdu se snažila ze všech sil, tak jsem v současné době zcela odkázána na invalidní vozík,“ popisuje na dárcovské platformě Znesnáze21.

ČTĚTE TAKÉ: Ochrnutí obličeje odhalilo nádor. Báře teď svítá naděje, na zákrok však nemá finance

Kromě obrny mladá žena trpí vážnými epileptickými záchvaty, které ji velmi vyčerpávají. „Běžný život mi dále ztěžuje moje vážná oční vada, která se nazývá trubicové vidění. Vidím, jako byste koukali brčkem na nápoje: jenom skulinku a nic kolem. Tak to mám na jednom oku, na druhé nevidím už v současné době vůbec,“ přiznala.

Dítě, které mít nebude

I přes svá postižení se Karolína snaží být aktivní a učit se novým věcem. „Umím pracovat s počítačem a ráda získávám nové znalosti. Také ráda chodím ven a snažím se, abych si co nejvíc věcí zajistila sama. Chci být co nejméně závislá na okolí,“ zdůraznila. V životě jí je obrovskou oporou manžel, díky němu je vše snazší.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

„Často však bývá v práci, já zůstávám sama doma, a proto jsme se před sedmi lety rozhodli pořídit psího pomocníka – žlutou labradorku Viky. Asistenční pejsek byl jako dar z nebes: život byl najednou nejen veselejší, ale mnohem jednodušší,“ zdůraznila. Fenka jí otevřela dveře, podala vše, na co Karolína nedosáhla, varovala před blížícím se epileptickým záchvatem a mnohem více.

„Viky pracovala nejen jako asistenční pes, ale i jako vodící. Potřebuji, aby mi pejsek označil obrubníky, našel dveře, abych se vyhnula překážkám. Nikdo, kdo tohle neprožil, si neumí představit, jak obrovský pomocník takový pejsek je. A také jaká je to láska,“ uvedla. S pomocí manžela se o Viky zvládá velmi dobře starat, a proto si je jistá, že má u nich v rodině skvělý život. „Mám ji i jako své dítě, které nemám a mít nebudu,“ podotkla.

Přišla ale nečekaná rána, Viky vážně onemocněla. „Došlo k tomu bez mého zavinění. Dožije u nás a zajišťujeme, aby dostávala tu nejlepší možnou péči na kvalitní veterinární klinice,“ vysvětlila Karolína. Život bez pomoci asistenčního psa si neumí představit. „Proto jsem se musela poohlédnout po jiném,“ vzkázala.

Na pořízení psa finance nezbývají

Aktuálně má vyhlédnutého dalšího labradora, tentokrát hnědé barvy. „Už jsme se poznali a občas se navštěvujeme. Rozumíme si a já věřím, že by mi mohl být výborným asistentem a parťákem a já jemu milující a vděčnou paničkou,“ sdělila. Problém však představují finance. Jako rodina jsou z vlastních zdrojů schopni zajistit psům nejlepší možnou péči, kvalitní krmení a další věci, na samotné pořízení speciálně vycvičeného a zdravého asistenčního vodícího psa však peníze scházejí.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dvě vulvy a šest nohou. Postiženou fenku majitel odhodil, lidé se složili na její operaci

Právě proto se Karolína rozhodla založit si na platformě Znesnáze21 sbírku. „Dovoluji si vás poprosit o laskavý příspěvek. Nemusí to být mnoho, vždyť i moře se skládá z kapiček a třeba se dobrých lidí najde více,“ pokračovala s vírou, že podstatnou část z ceny pejska uhradí stát v rámci příspěvku na vodícího psa. „Jisté to však není. Mám sice vážnou oční vadu, ale nevidomá zcela nejsem. O příspěvek jsem zkusila požádat, výsledek ale zatím nevím a vyjádření bude trvat déle,“ vysvětlila.

ČTĚTE TAKÉ: Nenechme zlo bez trestu, vyzývá Znesnáze21. Na pomoc dalším obětem znásilnění vznikla sbírka

V případě, že by byla žádost o příspěvek schválena, Karolína pochybuje o tom, že pokryje veškeré pořizovací náklady. „Vysoký doplatek budu muset uhradit a sehnat v každém případě,“ doplnila.

Pokud i vy chcete Karolíně pomoci k získání dostatku financí na pořízení nového asistenčního psa, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Znesnáze21. „Za každou pomoc budu nesmírně vděčná nejen já, ale i nemocná fenka Viky, která si již zaslouží pohodový důchod,“ dodala Karolína.

Tagy: