Nenechme zlo bez trestu, vyzývá Znesnáze21. Na pomoc dalším obětem znásilnění vznikla sbírka

Znásilnění, ilustrační snímek

Nepotrestané znásilnění otřáslo Českem

Pouhých pět procent všech znásilnění, k nimž v České republice došlo, oběť nahlásí. Ročně je přitom v tuzemsku spácháno zhruba dvanáct tisíc těchto činů. Ve většině případů, kdy se oběť rozhodne znásilnění nahlásit, odejde pachatel od soudu s velmi nízkým trestem, potažmo podmínkou, uvádí web jaktrestame.cz. Změnu by chtěl přinést spolek Bez trestu, za nímž stojí experti z různých oborů. Právě na podporu spolku a obětem znásilnění vznikla na platformě Znesnáze21 sbírka, která zároveň reaguje na případ nezletilé dívky, kterou její otčím roky znásilňoval a od soudu odešel s podmínkou.

„Jak dlouho ještě budeme sledovat vraždy duší v naší společnosti bez náležitých trestů? Skutečně je nutné, aby si lidé sáhli na život poté, co je zradí ti, co je mají ochraňovat, jejich poslední naděje spravedlnosti? Poté, co zažili bolest, ponížení, zoufalý strach z pachatele a často následně i podobné ponížení při výslechu? Přesně to je důvod, proč je v České republice nahlášených jen pět procent případů znásilnění,“ uvádí u sbírky Znesnáze21.

ČTĚTE TAKÉ: Systém znásilněné dívce flusl do obličeje, říká expertka. Popsala, s čím se oběti potýkají

Cíl jejího založení je jasný: podpořit spolek Bez trestu, který se podle slov Znesnáze21 nebojí ozvat, podnikat demonstrace, bojovat za bezpráví a nízké tresty v čele s těmi nejlepšími advokáty. „Spolku, který obětem týrání skutečně pomáhá. Právně, lidsky, urputným bojem,“ zdůraznili lidé z dárcovské platformy.

Zasáhnout musí společnost

Bez trestu založilo několik dobrovolníků s různorodou expertní zkušeností od advokacie, oblasti lidských a sociálních práv, až po projektový management a marketing. Spolek vychází z rozhodovací praxe soudů a pracuje s reálnými rozsudky.

„Pokud se za oběti nedokáže postavit naše justice, kde soudci ani nejsou povinni se v průběhu své praxe vzdělávat, kdo to udělá? Musíme my, naše společnost. Protože jen tak dokážeme, že nám to není jedno. Protože nevíme, kdy se obětí můžeme stát my sami nebo náš blízký člověk,“ uvádí se ve sbírce.

U sbírky jsou přiložená také data týkající se znásilnění v České republice:

  • Každý druhý pachatel znásilnění je v Česku potrestán podmíněným trestem.
  • Tři čtvrtiny pachatelů trestného činu týrání osoby žijící ve společném obydlí odchází od soudu s podmíněným trestem.
  • Ročně je v Česku spácháno až 12 tisíc znásilnění.
  • Pouze mizivé procento z 12 tisíc spáchaných znásilnění je oznámeno.

Na pomoc obětem sexuálního či domácího násilí zakládá Znesnáze21 sbírky dlouhodobě. „Po vypuknutí války na Ukrajině jsme ve spolupráci se záchranáři udělali sbírku pro oběti sexuálního násilí na hranicích s Ruskem, kde některé ženy docházely k místním zdravotníkům ve studu, že mají neplánované těhotenství s muži, kteří nenapadli jen jejich zemi, ale dokonce i je,“ přiblížila pro CNN Prima NEWS Simona Patelisová z platformy.

Pomáhejme společně

Redakce CNN Prima NEWS navázala spolupráci s dárcovskou on-line platformou Znesnáze, která umožňuje vytvoření charitativní sbírky během krátkého časového úseku. Tato platforma byla vytvořena v lednu 2020 Nadačním fondem pomoci. Pokud i vy chcete pomáhat potřebným, podpořte některý z projektů či sbírek, které naleznete na webu CNNPrima.cz nebo právě na stránkách znesnaze21.cz.

Zhruba každý půlrok do Znesnáze přijde nebo zavolá žena, která doma čelí nebo čelila násilí. „Někdy se jedná o vztáhnutí ruky, jindy o znásilňování, často dochází dokonce k obojímu. V takovémto případě ženám, které z azylového domova hledají nový bezpečný domov, zakládáme sbírky i anonymně, abychom je chránili. Vždy tyto ženy odkazujeme na potřebnou psychologickou pomoc i spolupráci se sociálním pracovníkem,“ uvedla Patelisová.

Dodala, že ženy – ale i muži –, kteří potřebují nový start do života, mnohdy nemají finance. „Je to holý fakt. Bohužel se v praxi setkáváme s obrovským strachem obětí situaci řešit. Agresoři jim všelijakými technikami vyhrožují a snaží se je podmanit,“ doplnila.

Pomoc pro „Aničku“

Sbírka na podporu spolku – s cílem pomoci dalším obětem – vznikla v reakci na případ nezletilé dívky znásilňované jejím nevlastním otcem. Čin nahlásila na policii, případ posuzoval soud. Verdikt však šokoval celou společnost. Muž si za roky zneužívání dívky vysloužil pouze podmínku. Dle slov samotné oběti si ji otčím během znásilňování mimo jiné fotil a natáčel.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kolem případu znásilnění nevlastní dcery vládne hysterie, míní člen advokátní komory Sokol

Šokující bylo zejména tvrzení znalce, že „čin neměl na nezletilou naštěstí zásadní negativní dopad a je velká pravděpodobnost, že její obtíže úplně zmizí“. Poškozená dívka se přitom pár dní po verdiktu pokusila sáhnout si na život, nebylo to poprvé.

I pro samotnou oběť, která dostala fiktivní jméno „Anička“, vznikla sbírka. Za jejím založením stojí iniciativa Pod svícnem, která obětem násilí – domácího a sexuálního – taktéž pomáhá. Cílem sbírky je získat dostatek finančních prostředků, díky nimž by Anička mohla začít nový život.

ČTĚTE TAKÉ: Znalec si na případ znásilňované dívky nepamatuje. Rozhovor s ní byl standardní, tvrdí

Po uveřejnění případu v médiích se navíc začaly věci takzvaně hýbat. Nejvyšší státní zastupitelství v Brně si vyžádalo kontroverzní rozsudek o podmínce za znásilňování nevlastní dcery otčímem. Po přezkoumání zváží možnost pro podání dovolání. Před ministerstvem spravedlnosti se navíc v úterý 23. ledna chystá demonstrace pořádaná organizacemi Konsent a Amnesty International.

Tagy: