Verdikt ve Feriho kauze může brzy zaznít. Co stálo za pádem nejmladšího poslance?

Začíná soud s bývalým poslancem Dominikem Ferim (14. 2. 2023)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Nejdříve nadějná hvězda české politiky, nyní muž obviněný ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Takový je příběh Dominika Feriho, který ve čtvrtek opět stane před soudem. Zářnou kariéru nejmladšího poslance v historii Sněmovny přerušila aféra sexuálního násilí. V době, kdy Feriho sledovalo na sociálních sítích přes milion sledujících a byl výrazným hlasem politiky zvláště mezi mladou generací, se ozvaly ženy, s nimiž měl mít pohlavní styk proti jejich vůli. Po obvinění policií se Feri pokusil o sebevraždu. Verdikt může zaznít již 2. listopadu. Co soudnímu přelíčení předcházelo?

Feriho kariéra začala slibně. Mladý politik sbíral první cenné zkušenosti v teplickém zastupitelstvu po boku matadora Jaroslava Kubery. Odtud k překvapení mnohých zamířil do nejvyšších pater české politiky. Po volbách do Sněmovny v říjnu 2017 se stal historicky nejmladším poslancem. Tehdy mu bylo čerstvě 21 let.

ČTĚTE TAKÉ: Feriho kauza předjímá osud TOP 09. Soud může poškodit její pověst, říká politolog Jelínek

V následujících letech se student Právnické fakulty a rodák z Kadaně stal nejúspěšnějším a nejsledovanějším zákonodárcem na sociální síti Instagram, když dosáhl mety jednoho milionu sledujících. Během koronavirové pandemie se jeho účet na této platformě stal populárním zdrojem jasných a hlavně srozumitelných informací o nejnovějších nařízeních či opatřeních. Zvláště výrazným se stal symbol žlutočerného vykřičníku, kterým Feri tento druh příspěvků pravidelně doprovázel.

Zářnou kariéru politika, který se snažil přiblížit legislativní procesy zvláště mladší generaci a který vyzýval nejrůznějšími formami k účasti ve volbách, však nečekaně utnula aféra sexuálního násilí. Na konci května 2021 přinesl Deník N společně s deníkem A2larm svědectvím žen, které Feriho obvinily ze sexuálního nátlaku a nedobrovolného pohlavního styku. Využít měl tehdy především jejich opilosti.

Jedna z obětí měla politika za „liberální hvězdu“

Ženy spolu se svědectvím uvedly, že se vzhledem k politické moci tehdejšího poslance bály cokoliv oznámit na policii. Jedna z nich, studentka Petra, sdělila, že ji Feri při večírku u ní doma zatáhl do pokoje, dveře zablokoval nočním stolkem a i přes jasný nesouhlas nutil k sexuální aktivitě. Podle vlastních slov měla populárního politika za „liberální hvězdu, která má velký vliv na mladé a lidi a která se kasá hodnotami moderní společnosti“. I ona zdůraznila, že měla strach z toho, že jí právě z tohoto důvodu nikdo neuvěří.

Predátorské chování potvrzovala i další svědectví. Se svým nepříjemným zážitkem se v rámci článku svěřila i studentka Markéta. Té se prý Feri dožadoval sexu ve sprše, odkud nemohla odejít, jelikož jí zatarasil cestu. „Moje odmítání ho vůbec nezajímalo. Nakonec to proti mé vůli a navzdory tomu, že jsem několikrát jasně řekla ne, udělal. Nepřála jsem si s ním mít sex, ale on to udělal,“ uvedla tehdy. Jiná dívka tvrdila, že si během pohlavního styku sundal i proti jejímu výslovnému odmítnutí prezervativ.

Kauzu vzápětí okomentovali i jeho straničtí kolegové, například Markéta Pekarová Adamová či bývalý předseda i spoluzakladatel TOP 09 a exposlanec Miroslav Kalousek. K celému případu se vyjádřil i zakladatel strany Karel Schwarzenberg, jehož kontroverzní slova mu vysloužila nařknutí, že zlehčuje sexuálně motivované násilí.

Poté, co se na veřejnosti objevila mnohačetná obvinění, složil zákonodárce v červnu svůj mandát a ustoupil do pozadí. Rovněž se i vzdal svého členství ve straně. Médiím se vzápětí ozvaly další čtyři oběti. Jedna z žen, jejíž jméno bylo zachováno v anonymitě, dokonce uvedla, že ji Feri údajně omámil.

Po obvinění následoval pokus o sebevraždu

Policie Feriho obvinila ze znásilnění v březnu roku 2022. Součástí obvinění byl i trestný čin znásilnění spáchaném na dítěti, jelikož jednou z obětí byla i dívka, jíž v době pohlavního styku bylo 17 let. Kriminalisté tehdy specifikovali, že v případě prokázání viny hrozí bývalému politikovi až desetiletý trest za mřížemi. Ten prohlásil, že je připravený prokázat u soudu svou nevinu.

V květnu minulého roku přišla nečekaná zpráva. Feri se měl pokusit o sebevraždu. 28. května vyjížděli záchranáři k činžovnímu domu na Žižkově poté, co přijali zprávu o zraněném muži na tísňové lince. „Vyjížděli jsme do ulice Kubelíkova k úrazu 25letého muže. Po ošetření byl převezený do nemocnice,“ potvrdila v té době mluvčí pražské záchranky Jana Poštová. Měl mít několik bodnořezných ran v břiše či na levém předloktí. Po převozu musel ihned absolvovat operaci.

V polovině prosince 2022 obžalovala Feriho státní zástupkyně ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. V lednu tohoto roku se objevila zpráva, že i přes své odhodlání se u soudu očistit hovořil s policií pouze jednou. Několik dní předtím navíc bývalý poslanec pro CNN Prima NEWS uvedl, že „absurdní příběhy o sprše nebo nočním stolku byly mediálně hojně tradované, ale nebyly založené na pravdě“.

Feri se hájí konsensuálním stykem, svědci hovoří jinak

Soudní proces začal 14. února, kdy případ převzal Obvodní soud pro Prahu 3. Feri ve své obhajobě rozporoval body obžaloby a podle svých slov neměl potřebu si vynucovat sex násilím. Dodal, že nedostatkem zájmu žen netrpěl. První projednávaný případ pohlavního styku byl prý zcela konsenzuální, což doložil mimo jiné tvrzením, že k němu mělo dojít v tentýž den opakovaně.

Pro CNN Prima NEWS ještě před začátkem celého líčení uvedl, že je rád, že se dá celá věc do pohybu. Skutečnost, že bylo stání otevřeno veřejnosti, uvítal, jelikož prý nemá co skrývat. „Oceňuji, že budu moci konečně předložit svou verzi a podložit ji konkrétními důkazními návrhy. Divím se, že to trvalo tak nesmírně dlouhou dobu, ale konečně to nastalo a je to dobře,“ řekl v rozhovoru.

Další přelíčení proběhlo 27. dubna. Bývalý zákonodárce ve své výpovědi opět rozebíral údajné rozpory ve výpovědích poškozených dívek či dalších svědků. Tyto nesrovnalosti podle něj potvrdily, že tvrzení žalobkyně nejsou pravdivá. Kamarádka poškozené nicméně u soudu zdůraznila, že ji po onom večírku zavolala s tím, že šlo o nedobrovolný sex.

Soud se případu věnuje ve čtvrtek, přičemž další jednání je nařízeno na 31. října a 2. listopadu. Senát by měl nyní vyslechnout znalce a rovněž jednu svědkyni. Soud kvůli ochraně citlivých informací vyloučil veřejnost na výslech znalců, výpověď svědkyně bude veřejná. V úterý pak předsedkyně senátu počítá s přednesením závěrečných řečí, rozhodnutí by tedy soud mohl vynést už 2. listopadu. Na všechna nařízená jednání bude soud vydávat vstupenky.

Tagy: