Feriho v kampani nahradil španělský model z fotobanky. Pak zmizel z webu i on

Poslanec TOP 09 Dominik Feri se měl stát hlavní tváří kampaně pro mladé voliče. Kvůli závažným obviněním ze sexuálního obtěžování byla ale tvář mladého politika na malou chvíli nahrazena náhodným španělským modelem z fotobanky. Strana tím ale podle expertů porušila licenční ujednání. Nakonec ze stránek Mamhlas.cz zmizela i grafika s modelem, napsaly Hospodářské noviny.

Ferimu je politology připisován velký vliv na mladé voliče, na Instagramu ho sleduje přes milion uživatelů. Samotná kampaň Mám hlas byla postavena na jeho osobnosti influencera a žlutých vykřičnících, kterými během pandemie koronaviru upozorňoval na nová vládní opatření.

O to bolestivější ránou pro koalici Spolu se stala vážná obvinění, podle kterých se měl politik dopustit sexuálního násilí na studentkách. Nedlouho poté, co Deník N a A2larm.cz zveřejnily svědectví několika žen, zmizela Feriho tvář ze stránek Mamhlas.cz cílených právě na mladší vrstvu voličů.

Místo poslance se tam ale na krátkou chvíli objevil muž s amplionem a mikinou s logem kampaně koalice TOP 09, ODS a KDU-ČSL. Nešlo ovšem o žádného člena zmíněných stran, ale náhodného španělského modela z fotobanky Shutterstock, což Hospodářským novinám potvrdil i mluvčí TOP 09 Vladan Vaněk. Krátce po jeho oslovení pak měla ze stránek zmizet i grafika s tímto mužem. „Událost je velice čerstvá, zatím nebyl prostor kampaň upravit podle posledního vývoje,“ vysvětlil Vaněk.

Důvodem může být i to, že fotobanky běžně zakazují používání svých fotografií za účelem propagace erotiky, tabákových výrobků, drog nebo politických kampaní. Taková pravidla bývají explicitně řečena v licenčních ujednáních.

„Záměna fotografie Dominika Feriho za španělského modela působí jako unáhlené rozhodnutí,“ řekl HN Patrik Rychlý, konzultant pro influencer marketing společnosti The Hive, jehož společnost totožnost modela z webu vypátrala.

„Politického kandidáta a populárního influencera v jednom bude náročné nahradit. Celá kampaň totiž měla zřejmě stát na jeho osobnosti a dosahu,“ domnívá se expert. Nyní na webu Mamhlas.cz visí jen logo kampaně.

Tagy: