Feriho ve Sněmovně nahradí režisérka Olga Sommerová. Chce hájit veřejnoprávní média

Dokumentaristka Olga Sommerová nahradí 1. června ve Sněmovně poslance Dominika Feriho, který na svůj mandát rezignuje poté, co jej v médiích několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí. Novinářům to ve čtvrtek potvrdila filmařka a v tiskové zprávě o tom informovala TOP 09. Feri odmítá, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „ nevhodné“ či „ nepatřičné“ chování .

Filmová režisérka Olga Sommerová kandidovala ve sněmovních volbách v roce 2017 na pražské kandidátce TOP 09 a získala 9 204 preferenčních hlasů. Na půdě Poslanecké sněmovny se chce věnovat především podpoře kultury i obhajobě České televize.

„Jsem přesvědčena o tom, že hlas paní Olgy Sommerové bude slyšet zejména ve chvílích, kdy se budou poslanci zabývat budoucností České televize a smyslem veřejnoprávních médií,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Sommerová: Sněmovna bude vyvrcholením mé občanské angažovanosti

„Přechod z náměstí a demonstrací proti vládě do Poslanecké sněmovny a hlasování o vyslovení nedůvěry vládě bude vyvrcholením mé občanské angažovanosti. Před čtyřmi lety jsem kandidovala za Liberálně ekologickou stranou, která už při vzniku před osmi lety varovala před nebezpečím mocenských, politických i ekonomických zájmů současného Ruska a vyzývala k odklonu od fosilních paliv a řešení klimatické krize. Vývoj nám dal za pravdu,“ uvedla Olga Sommerová.

Feri v úterý ohlásil k 31. květnu rezignaci na poslanecký mandát po uveřejnění svědectví několika žen o jeho nevhodném sexuálním chování. Oznámil současně, že nebude kandidovat v říjnových volbách, do kterých měl jít ze čtvrtého místa na pražské kandidátce. O tom, kdo ho na volební listině nahradí, má dnes jednat pražská organizace TOP 09.

Deník N v úterý společně se serverem Alarm zveřejnil svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že je Feri přinutil k sexu, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat fotografie, na kterých jsou nahé, či je veřejně dehonestoval. Politik odmítl to, že se dopustil sexuálního násilí, omluvil se ale za „nevhodné“ či „nepatřičné“ chování v některých situacích. Tvrzeními v článku se zabývá také policie. Feri uvedl, že se kvůli článkům bude bránit u soudu.

Tagy: