Dominik Feri rezignoval na post poslance a znovu do Sněmovny kandidovat nebude

Dominik Feri ve Sněmovně

INTERVIEW 25.5.2021

Poslanec TOP 09 Dominik Feri bude rezignovat na mandát poslance, oznámil v úterý večer na sociální síti Instragram. Rozhodl se tak jen několik hodin poté, co Deník N a A2larm.cz zveřejnily svědectví několika žen. Ty popisují, že měl politik během let 2015 až 2020 sexuálně obtěžovat studentky na různých večírcích. S jednu z nich měl mít dokonce sex, a to i přes její výslovný nesouhlas. První náhradnicí za Feriho do Sněmovny je podle výsledků voleb v roce 2017 filmová dokumentaristka Olga Sommerová.

Po úterním svědectví několika žen, které se svěřily Deníku N a A2larm.cz, poslanec Dominik Feri oznámil rezignaci. „Vždy jsem si přál politiku jinou, založenou na osobní odpovědnosti. Nyní chci jít sám příkladem. Rezignuji na mandát poslance a nebudu se účastnit podzimních voleb,“ uvedl na sociální síti Instagram poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Informace o údajném obtěžování i znásilnění několika studentek popírá. „Nechci, aby lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly mé nejbližší okolí ani mé kolegy. Bránit se proti nim budu soudní cestou. Byla pro mě mimořádná čest sloužit a být vaším poslancem,“ dodal Feri.

Případem se už zabývá i policie. O dalším postupu má rozhodnout v následujících dnech. „Z úřední povinnosti jsme se začali zabývat informacemi, které dnes uvedly sdělovací prostředky k osobě pana poslance Dominika Feriho. V následujících dnech bude rozhodnuto o tom, která součást policie šetření provede a jaký bude případný další postup,“ uvedla policie v úterý na Twitteru.

Podle šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka je nutné, aby v případě, že se svědectví ukáží jako pravdivá, Feri odstoupil z kandidátky koalice Spolu. „Padni komu padni. Pokud se to prokáže a prokáže se mu vina, měl by být potrestán. Pokud někoho znásilnil, předpokládám, že to bude vyšetřovat policie, a takový člověk nemůže být na kandidátce,“ uvedl v pořadu Interview na CNN Prima NEWS Válek. Více se dočtete zde.

Tagy: