Prudké lijáky spláchly festival Burning Man. Bahno uvěznilo tisíce lidí, jeden člověk zemřel

Festival Burning man narušily vydatné deště

Bahno na festivalu Burning Man

V tuhý boj se všudypřítomným bahnem se proměnil festival alternativní kultury Burning Man, v překladu Hořící muž, který se koná v poušti na severu amerického státu Nevada. Celou oblast zasáhly prudké deště, takže organizátoři dějiště akce uzavřeli. Následně vyzvali návštěvníky, aby svými vozy neodjížděli, dokud půda nevyschne. Během festivalu došlo k úmrtí jednoho z návštěvníků, informuje web BBC.

Letošní ročník jednoho z nejznámějších festivalů ve Spojených státech, který odstartoval v lokalitě Black Rock Desert minulou neděli, měl skončit v pondělí. Krajinu, která obvykle trpí suchy, však zasáhly v pátek velké lijáky, které mají podle předpovědi pokračovat. Záběry publikované na sociálních sítích ukazují, jak se lidé v kempu ve festivalovém areálu brodí bahnem.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Okolí amerického jezera Tahoe zažívá invazi medvědů. Lesní šelma se uvelebila v apartmánu

V amerických médiích se objevila informace, že v sobotu na místě zůstávalo přes 70 tisíc lidí, jak zmiňuje web BBC. Organizátoři kvůli bahnu zakázali veškeré příjezdy na festival i odjezdy z areálu s výjimkou záchranných složek. „Vyzýváme účastníky, aby šetřili jídlem, vodou a palivem a zůstali v teplém, bezpečném místě,“ uvedli.

Podle britské agentury BBC během festivalu zemřel jeden z návštěvníků. Úřad šerifa okresu Pershing v sobotním prohlášení uvedl, že „v současné době vyšetřuje úmrtí, ke kterému došlo během této dešťové akce“. Žádné další podrobnosti neuvedl.

Návštěvník Anatoly, který akci navštívil se svou dcerou již podruhé, pro BBC uvedl, že většina programu, který každoročně vrcholí spálením obří dřevěné postavy člověka, byla zrušena. Dodal, že na akci přijel připraven na písečnou bouři. Místo toho ho však zaskočil vydatný déšť.

„Všechno je zatím v pohodě, ale cítíme tu zvláštní atmosféru nejistoty,“ řekl s tím, že stany některých návštěvníků jsou úplně promočené. „Signál napříč celým táborem je špatný, nemůžeme s nikým pořádně komunikovat,“ dodal.

Průtrž mračen zasáhla v neděli také jižní Nevadu, v Las Vegas dokonce došlo k bleskovým záplavám. Část obyvatel zažila něco podobné už před dvěma týdny, kdy se v návaznosti na tropickou bouři Hilary valily proudy vody pouštní krajinou v národním parku Death Valley, tedy Údolí smrti.

Tagy: